Näin opiskelijan talous pysyy tasapainossa.
Opiskelijan talous on monesti tiukalla ja tuntuu, ettei rahaa jää mihinkään muuhun kuin välttämättömiin menoihin.
Tällöin saattavat väkisinkin jäädä pois monenlaiset opiskelijaelämään vahvasti yhdistetyt sosiaaliset tapahtumat, sillä katse on pidettävä visusti maksettavissa laskuissa ja muissa pakollisissa menoissa. Pienellä suunnittelulla ja harkinnalla sekä oikeanlaisilla ratkaisuilla on kuitenkin mahdollista saada myös opiskelijan arjesta enemmän irti.
Kun äkillinen rahantarve yllättää
Pienituloisetkin saattavat silloin tällöin kohdata odottamattomia tilanteita, joina rahalle olisi tarve suhteellisen pikaisesti eikä säästöjä vain ole riittävästi. Kyseessä saattaa olla yllättäen hajonnut pesukone tai rakkaan lemmikin eläinlääkärikulut.
Tilanteen rahoittamiseen on lukuisia vaihtoehtoja. Joskus helpointa on selvittää mahdollisimman edullinen pikavippi jonka takaisinmaksun hoitaa mahdollisimman nopeasti. Tällöin on suositeltavaa hakea vain tasan tarvitsemansa summan verran luottoa ja olla realistinen maksuaikataulun suhteen.
Kun tulee valinneeksi liian kunnianhimoiset kuukausittaiset maksuerät, saattaa henkilökohtainen talous kärsiä enemmän kuin hieman pidemmän laina-ajan ja pienempien erien kohdalla. Vaikka luotto on hyvä hoitaa nopeasti pois päiväjärjestyksestä, on parempi maksaa sitä hieman pidempään kuin joutua maksuvaikeuksiin.
Myös erilaiset keikkatyöt tarjoavat mahdollisuuksia tienata taskurahaa melko nopeastikin. Osa opiskelijoista tekee koko ajan töitä opintojensa ohella, mutta kaikille se ei uuvuttavuutensa vuoksi sovi.
Monella vuokratyöfirmalla kuitenkin on tarjolla töitä, joissa on mahdollisuus määrittää omat työvuoronsa satunnaisten tarpeidensa mukaan. Näiden keikkatöiden kohdalla on monesti myös mahdollisuus nostaa palkka esimerkiksi viikon välein ellei jopa täysin oman tahtonsa mukaan.
Vertailu ja kilpailutus kannattaa
Kun on tarkoitus saada tulot kestämään pidempään, saattavat pitkäaikaisimmat säästöratkaisut löytyä palveluiden kilpailuttamisesta. Vakuutukset, puhelin- ja nettiliittymät sekä sähkösopimukset on esimerkiksi hyvä kilpailuttaa tasaisin väliajoin, sillä ne monesti kilpailevat sekä uusista että vanhoista asiakkaista tarjoamalla näille edullisempia sopimuksia pidemmäksikin aikaa.
Hintojen vertailua voi harjoittaa myös arjessa vertailemalla esimerkiksi kauppojen ruokakassien hintoja ja kanta-asiakasohjelmien tuomia etuja. Opiskelijankaan ei tarvitse aina pärjätä edullisimmalla vaihtoehdolla, jos se on samalla myös ravintoköyhin, mutta monen tuotteen kohdalla hinta ei vaikuta laatuun mitenkään.
Budjetointi auttaa seuraamaan kulutusta
Budjetoinnin avulla voidaan selvittää, mihin rahaa kuluu eniten ja mistä pystytään tinkimään. Yllättävistäkin pienistä ostoksista saattaa kuukauden mittaan kerääntyä huomattava rahareikä. Kuukausibudjettia laatiessa onkin tärkeää kirjata ylös jokainen käytetty euro, ei ainoastaan pakollisia menoja kuten asumis- ja matkakulut, puhelin, netti ja lääkkeet.
Jos jokapäiväiseen rutiiniin kuuluu esimerkiksi itsensä hemmottelu noutokahvilla, ei siinä ole mitään väärää mutta sekin tulee kirjata budjettiin. Jos se osoittautuu kuukausitasolla liian suureksi menoeräksi, saattaa hyvään termosmukiin sijoittaminen ja matkakahvin keittäminen kotona olla pitkällä tähtäimellä budjettiystävällisempi ratkaisu.
Kaiken kaikkiaan opiskelijan talous pysyy parhaiten tasapainossa pienellä suunnittelulla ja vaivannäöllä. Jokaisella on oikeus hemmotella itseään silloin tällöin, mutta talouden ylläpitämiseksi tuloistaan ja menoistaan kannattaa pysyä tarkasti kartalla.
Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi