play

Kolumni: Uudenvuodenlupauksissa realismi ja sitoutuminen eväitä onnistumiselle

Jentta Ilanmaa

Tänä vuonna liikun enemmän, syön roskaruokaa vähemmän, vietän runsaasti laatuaikaa perheen kanssa, laihdun, rikastun ja olen aikaisempaa onnellisempi.

Tässäpä tiivistettynä suosituimmat uudenvuodenlupaukset, jotka toistuvat vuosi toisensa jälkeen ja pätevät aika lailla maailmanlaajuisesti.

Tilastojen valossa uudenvuodenlupaukset eivät onnistu järin hyvin. Länsimaissa liikunnan väheneminen ja epäterveellisen ruoan syömisen lisääntyminen ovat kasvava ongelma. Väestötasolla lihominen jatkuu, ja mielenterveysongelmista on tullut monessa maassa suurin työkykyä alentava tekijä.

Uudenvuodenlupauksena lupasin olla lähtemättä Brad Pittin matkaan, ja se lupaus on harmillisesti pitänyt.

Uusi vuosi näyttää vuodenvaihteessa mukavan blankolta, ja mielellään sen sivut täyttäisi itselleen mieluisan näköisillä sanoilla ja kuvilla. Kukapa sitä ei haluaisi olla itsestään parempi versio, mitattiinpa tätä sitten fyysisillä ominaisuuksilla tai henkisellä kapasiteetilla. Harvalla on mitään sitäkään vastaan, että tulevana vuonna lompakko olisi paksumpi ja talous mennyttä vuotta paremmin hanskassa.

Mutu-tuntumalla realismi iskee useimmille tammikuun puolivälin paikkeilla. Jumppaan ja lenkille lähdölle tulee yllättäviä esteitä, ja jääkaapin ovi alkaa käydä aiempia päiviä useammin. Ylenpalttinen laatuaika perheen parissa kiristää sekin hermoja. Tammikuun lopulla uusi vuosi on jo vanha eikä sen alun lupauksia enää edes muisteta.

Psykologien mukaan uusien tottumusten omaksuminen vie parista kuukaudesta aina puoleen vuoteen. Pelkkä päätös ei kanna pitkälle, lupauksen toteuttamiseen täytyy myös sitoutua. Tärkeää on, että lupaus koskee sitä elämän osa-aluetta, johon on realistiset mahdollisuudet itse vaikuttaa.

Itse lopetin uudenvuodenlupausten tekemisen vuosia sitten. Liekö ne koskaan kantaneet pitemmälle kuin seuraavaan päivään.

Yhden lupauksen muistan sentään pitäneeni. Tyttökaverien kanssa oli uudenvuodenaattona puhe lempielokuvatähdistä ja siitä, mitä tekisi, jos joku näistä hottiksista yrittäisi itseä iskeä. Uudenvuodenlupauksena lupasin olla lähtemättä Brad Pittin matkaan, ja se lupaus on harmillisesti pitänyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi