play

Pääkirjoitus: Puoluegallupit petaavat seuraavaksi sinipunahallitusta

Kuva: Sari Asikainen

Karjalainen

SDP:n ykkösasema suosituimpana puolueena on vahvistunut huhtikuusta, ja perussuomalaisten kannatus on heikentynyt, kertoo Helsingin Sanomien gallup (HS, 22.5.). Kokoomuksen kannatus on sen sijaan säilynyt ennallaan verrattuna huhtikuun tutkimukseen. SDP:n kannatus on 22,7 prosenttia, kokoomuksen 19,9 ja perussuomalaisten 16,2 prosenttia.

HS:n tutkimusyhtiö Verianilla teettämä puoluekannatusmittaus vahvistaa viime kuukausien muutoksen, josta ovat kertoneet toukokuun aikana muun muassa Ylen (Yle, 9.5.) ja Maaseudun Tulevaisuuden (MT, 13.5.) teettämät kyselyt: päähallituspuolueista perussuomalaiset putoaa, kokoomus pitää pintansa ja pääoppositiopuolue SDP nostaa kannatustaan.

Perussuomalaisten kannatuksen sulamista selittänee kevään aikana käyty vilkas julkinen keskustelu hallituksen leikkaus- ja veronkiristyspäätöksistä. Päähallituspuolueista perussuomalaisten kannattajissa on enemmän työväestöä kuin kokoomuksessa. Työväestön tuki hallituksen leikkauspolitiikalle murenee, ja se näkyy perussuomalaisten kannatuksessa.

Hallituksen politiikalla on selitettävissä myös SDP:n erityisesti eläkeläisten keskuudessa kasvanut kannatus. Merkittävän äänestäjäryhmän etuudet ovat perinteisesti olleet pyhä lehmä, johon poliitikoilla ei ole ollut halua koskea. Hallituksen näihin etuuksiin kohdistamat leikkaukset ovat varmasti saaneet osan eläkeläisistä kääntymään opposition puolelle.

Oma osansa perussuomalaisten kannatuksen heikkenemisessä on myös puolueesta erotetun kansanedustajan Timo Vornasen ampumistapauksella. MT:n kyselyssä noin joka viides suomalainen ja 16 prosenttia puolueen kannattajista kertoi tapauksen vaikuttaneen heidän halukkuuteensa äänestää perussuomalaisia.

Hallituksen vaikeille päätöksille ei näy loppua, joten SDP:n kannatus säilynee hyvänä koko nykyisen hallituskauden.

Pääministeripuolue kokoomuksen kannattajat ovat puolueuskollisia ja seisovat pääosin puolueensa tiukan talouspolitiikan takana, joten myös kokoomuksella on hyvät mahdollisuudet säilyttää kannatusmittausten kakkospaikkansa.

Julkisuudessa nyt näkyvä demareiden ja kokoomuksen hallitus–oppositio-otattelu saakin unohtua siinä vaiheessa, kun seuraavaa hallitusta muodostetaan. Sekä SDP:lle että kokoomukselle vanha kunnon sinipunahallitus sopisi paremmin kuin hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi