play

Kolumni: Äitienpäivä aloittaa ja alun perinkin aloitti kukkasesongin

Helena Tahvanainen

Meikäläiset yli kuusikymppiset muistanevat, miten äiti laitteli kevättalvisin loksin mukuloita kasvamaan. Muistaakseni jo kevätkesästä ikkunalla sitten loistivat valkoiset, violetit, tummanpunaiset ja pinkkiin vivahtavat rehevästi kukkivat kukat.

Kun ikää on nyt enemmän kuin äidillä silloin, olen miettinyt usein, että olisipa kiva istuttaa semmoisia mukuloita. Olisiko niitä jossain? Kukkakaupan nuori puutarhuri oivalsi heti, että kyse on gloksiniasta, mutta mukulaa hän ei ollut koskaan nähnyt. Gloksiniat tulevat myyntiin kukkivina - en älynnyt kysyä, Hollannistako.

Gloksinian mukulat voi talvehdittaa, joten niin äidit lienevät ennen tehneetkin. Ehkä juuri siksi lapsen mieleen jäivätkin ne pussit, joissa uusi mukula oli.

Puutarhaliiton tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät viime vuonna puutarhaharrastukseen 688 miljoonaa euroa. Leikko- ja ruukkukukat tulevat siihen vielä päälle. Summat ovat huimia ajatellen vuosikymmenten takaista elintasoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huimimpia kukkaostoksia lienevät olleet tuolloin juuri nuo loksin mukulat sekä tietysti juurikasvien ja kehäkukan siemenet. Äidit tuskin näkivät untakaan tomaatin tai kurkun taimien ostamisesta.

Pistokkaista - omista ja naapurin kukista otetuista - nuorennettiin kukat paitsi omalle ikkunalle myös hautausmaalle. Kukkakauppa ei tainnut tulla mieleenkään maaseudulla. Pääsiäisen kukat olivat pajunkissoja, ja siitä luonto alkoi vähitellen vihertyä.

Koko valtava kukkabisnes lienee tavallaan alkanut äitienpäivästä, äitienpäiväruususta, monen kodin ensimmäisestä ostokukasta. Elintason noustessa isät - rohkenen veikata, että ensin kuitenkin kaupunkeihin muuttaneet aikuiset pojat ja tytöt - alkoivat hemmotella äitejä ruusuilla.

Äiti on ollut aina rakas ja parasta. Yhä edelleen, kukkamyyntien valtavista valikoimista huolimatta, äidille rakkaimmat kukkalahjat ovat pienten käsien tuomat, lähes varrettomat vuokot ja leskenlehdet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään niitä taas sovitellaan juomalaseihin, ehkäpä jopa ihan niitä varten varattuihin pikkuruisiin maljakoihin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi