play

Kolumni: Vedä henkeä ennen kuin kommentoit somessa

Elina Kurttio

Minua hämmästyttävät yhä uudelleen sosiaalisen median alustojen kommentointikentät. Silti tuntuu, että moni on jo tottunut somealustoilla tapahtuvaan ikävään kielenkäyttöön, kiusaamiseen ja suoranaiseen haukkumiseen.

Eihän sen niin pitäisi olla. Ei somessa tapahtuvan kiusaamisen pitäisi olla arkipäiväistä.

En sivuuttaisi mitään ikäluokkia keskustelusta, kun puhutaan ikävästä kommentoinnista, sillä sitä tapahtuu niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa.

Aikuisia tekisi kuitenkin mieli syyttää, sillä mitä vanhempi tekee, sitä lapsi tekee perässä.

Joskus mietin, toimisiko somessa jonkinlainen alkolukon kaltainen järkilukko. Auton rattiin ei voi mennä alkoholin vaikutuksen alaisena, ja someen ei kannata mennä suuressa tunnekuohussa. Toisaalta alkoholi ja some eivät myöskään ole aina hyvä yhdistelmä.

Mitä vanhempi tekee, sitä lapsi tekee perässä.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurten ja erityisesti negatiivisten tunteiden vallassa ihminen saattaa kirjoittaa somealustoille asioita, jotka loukkaavat muita tai joita kirjoittaja itse myöhemmin katuu.

Tunnekuohussa ihminen saattaa myös itse haavoittua helpommin somessa, kun muiden sisältöä voi olla vaikeampi käsitellä. Jos ihminen avautuu tunteistaan ja saa osakseen pelkkää negatiivisuutta, kokee hän koko maailman julmana.

En tietenkään halua sanoa, että omia tunteitaan ei saisi tuoda esiin somessa, ja mielestäni tunteiden ilmaisua voisi olla jopa enemmän. Tunteita voi kuitenkin ilmaista fiksusti ja toisia loukkaamatta.

On siis hyvä miettiä jokaisen julkaisun kohdalla: Miksi haluan julkaista tämän? Tarvitseeko minun julkaista tätä nyt? Loukkaako kommenttini tai julkaisuni jotakuta tai onko siitä jollekin haittaa?

Jokainen somea päivittävä ja seuraava aikuinen näyttää mallia omalla somekäyttäytymisellään. Sitä kannattaakin pohtia seuraavan kerran, kun sormi on julkaisunapin kohdalla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi