play

Kolumni: Joensuun valtuuston äänestystulos kertoo epäluottamuksesta, ei ajojahdista

Jentta Ilanmaa

Joensuun kaupunginvaltuusto perusti maanantaina tilapäisen valiokunnan selvittämään, nauttivatko tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Marjatta Räty (ps.) ja tarkastuslautakunta valtuuston luottamusta ja onko puheenjohtaja noudattanut lakia, säännöksiä ja yleisesti hyväksyttyjä toimintatapoja muun muassa asiallisen ja kunnioittavan käytöksen muodossa.

Tilapäinen valiokunta on erittäin poikkeuksellinen toimi, ja se perustetaan yleensä käsittelemään esimerkiksi kunnanjohtajan erottamista.

Joensuun kaupunginvaltuustossa pitkään toiminut ja keskustaa, kristillisdemokraatteja ja perussuomalaisia edustanut Marjatta Räty ei ole ensimmäistä kertaa myrskyn silmässä.

Ongelmalliseksi valtuustossa on koettu erityisesti Rädyn tapa tuoda oma uskonnollinen vakaumus osaksi luottamustehtävän hoitamista.

Asia on aiheuttanut useissa valtuutetuissa kiusaantumista ja närää jo vuosia, ja nyt raja on ylittynyt: Rädyn tarkastuslautakunnan puheenjohtajan roolissa epäasialliseksi koetun toiminnan selvittämisen ja tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta äänestettiin valtuustossa selvin numeroin 39–18.

Marjatta Räty ja häntä puolustavat valtuutetut ovat kommentoineet valiokunnan perustamispäätöstä ajojahdiksi. Ajojahdista ei ole kyse, kun kaksi kolmasosaa kaupunginvaltuutetuista on sitä mieltä, että tarkastuslautakunnan objektiivisuus, puolueettomuus ja toimintakyky ovat kyseenalaisia.

Myös kuntalain mukaan toimielimeen valitun luottamushenkilön tulee nauttia valtuuston luottamusta.

Tilapäinen valiokunta on keino selvittää asianomaiselle, tarkastuslautakunnalle ja kaupunginvaltuustolle epäilemättä varsin kiusallinen soppa, ja on hyvä, että tällainen työkalu on olemassa.

Valiokunnan tehtävä on kuitenkin vaativa. Rätyä koskevassa selvityksessä ei ole kyse rikoksesta vaan valtuutetun toimintavasta ja sen asianmukaisuudesta. Rajanveto sopivan ja epäsopivan käytöksen suhteen ei ole koskaan yksioikoista.

Luottamushenkilölläkin on oikeus vakaumukseensa. Missä määrin se saa näkyä ja vaikuttaa luottamustehtävän hoitoon, punnitaan nyt Joensuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi