play

Lukijan kirjoitus: Hallinnon viivyttely vaikeuttaa hanhien karkotusta pelloilta

Lukijan kirjoitus

Valkoposkien kevätmuutto on alkamaisillaan. Massat ovat jo hiljalleen liikkeellä, ja ensimmäiset kymmenien tuhansien parvet ovat Suomessa. Viime vuonna asia valmisteltiin loppumetreillä, karkotus, ja hanhipeltokartat saatiin valmiiksi ennen muuton alkua.

Tänä vuonna asia on toisin, suunnittelu on täysin keskeneräinen. Vaikka hankkeet oli suunniteltu ennätysaikaisin, määrärahapäätökset viipyivät niin ettei suunnittelua ole ehditty tehdä.

Vuosi vuoden perään viljelijät joutuvat pettymään jahkailevan hallinnon hitauteen. Asiaa katsellaan kaikissa ministeriössä selkeästi suojelun näkökulmasta, ja suomalainen virkamieskulttuuri on osoittanut tässäkin asiassa olevan erityishidasta, asiaa tuntematonta ja byrokraattista.

Meillä olisi valkoposkienkin suhteen EU:n sisältä löytyvää mallia, esimerkiksi naapurimaa Ruotsista, mutta kuten petopolitiikassakin, tämä malli ei kelpaa. Meillä pitää olla suomalaista tutkimusta asian vahvistukseksi, jotta suomalainen hallintovirkamies voi antaa vaikkapa kovaääniselle karkotukselle siunauksensa.

Ruotsissahan kovaäänistä karkotusta ei tunneta, siellä samaa asiaa ajaa suojametsästys, jossa lintuja ammutaan kovilla. Jostain syystä Ruotsissa asiat toimivat, tämän voimme todeta myös maan velkaantumisesta. Aivan varmaa nimittäin on, että karkotus olisi onnistunutta, jos pystyisimme käyttämään tässä asiassa tehokkaimpia menetelmiä, eli tappavaa ampumista.

Metsästäjät tulisivat näihin karkotushankkeisiin varmuudella, jos vielä tuon ammutun linnun saisi käyttää ravinnoksi.

Ylipäätään valkoposkihanhiasia ja petopolitiikka ovat hyvin samanlaisessa pattitilanteessa suomalaisen hallintokulttuurin kourissa.

Mielestäni asioita valmistellaan ministeriöissä epäpätevästi, nyt kun hallintoa ollaan karsimassa, suosittelisin aloittamaan näiden asioiden päällä makaavien virkamiesten vakansseista.

virkoja löytyy MMM:stä, YM:stä, Lukesta ja Riistahallinnosta. Näistä asioista kärsijöinä on koko maan maaseutu ja sen elinkeinot, maksajina koko kansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nämä asiat ovat siis nyt ajankohtaisia, ja myös vetämäni Värtsilän riistamiesten hanhenkarkotushanke aloittaa toimintansa, luultavasti vapun aikoihin. Meillä ei ole hallinnon vahvistamia karttoja, meillä on vain viljelijäkohtaiset sopimukset karkotuksesta ja oman suunnittelun tuloksena karkotuskartta, joka ei varmuudella ole aukoton.

Esimerkiksi hanhipeltoalueita ei tämän vuoden osalta tunneta, mikä varmasti aiheuttaa parranpärinää jälkikäteen. Me teemme karkotuksessa sen minkä voimme, mutta kaikki ennusmerkit viittaavat hankalaan hanhikevääseen: muutto on aikainen ja lintuja jälleen ennätysmäärä. Kun meillä on vielä hallintotukot tiellämme, on hanhivuodesta tulossa ”mielenkiintoinen.”

Mika Piiroinen

viljelijä, ylipaimen

Värtsilä

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi