play

Kolumni: Joakim Kärkkään aiheuttama hämmentävä välivaihe Joensuun valtuustossa on kestänyt jo liian pitkään

Pasi Koivumaa

Joensuun kaupungin johdossa on eletty pian vuosi poikkeusaikaa, jossa kunnallisen protokollan mukaan poliittisesti korkein henkilö eli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Kärkäs (sd.) on pois pelistä ja häntä tuuraavat valtuuston varapuheenjohtajat Matti Ketonen (kok.) ja Eero Bogdanoff (ps.).

Kello käy eikä valtuuston puheenjohtajaa näy.

Tilanne on hämmentävä ja epäselvä.

Ongelmallista on se, että tämä epäselvä tilanne maakuntamme keskuskaupungissa vallitsee vaikeana murrosaikana, jona kuntien ja hyvinvointialueiden työnjako vasta hakee muotoaan ja jossa kunnat ovat joutuneet aloittamaan suurten rakenteellisten säästöjen etsinnän.

Joensuun kaupungin sopeutustarve on 20 miljoonaa euroa vuodessa, jonka löytämisessä etenkin kaupunginjohtaja Jere Penttilä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen (kesk.) ovat astuneet rohkeasti tuleen, mutta kello käy eikä valtuuston puheenjohtajaa näy.

Ja siinä on vasta se epäkiitollinen vastuunkantopuoli.

Toinen puoli on kaupunginvaltuuston kokousten johtaminen sekä edustaminen eri tilaisuuksissa. Siitä myönteisestä näkyvyydestä SDP on ollut syrjässä.

Kokoomukselle ja perussuomalaisille on vastaavasti sopinut oikein hyvin, että Ketonen ja Bogdanoff keräävät itselleen ja puolueilleen nämä pisteet, jotka muuten kuuluisivat demareille.

Kärkäs jättäytyi tehtävästään sivuun viime vuoden kesäkuussa hänestä tehdyn tutkintapyynnön vuoksi. Sivuutan nyt sen asian, koska se ei liity tässä käsiteltävään asiayhteyteen ja on sinällään ihan päteväkin peruste poikkeusjärjestelyille.

Varsinainen ongelma on se, että tämä poikkeusjärjestely vain kestää kestämistään eikä näköpiirissä ole paluuta normaaliin.

Lisäksi asiassa tapahtui äskettäin omituinen käänne.

Kun Karjalainen ryhtyi selvittämään tämän väliaikaisjärjestelyn jatkumista ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kantaa tähän asiaan, Kärkäs yllättäen palasikin parisen viikkoa sitten riviin, ensin kaupunginhallituksen kokoukseen ja sitten viime viikolla myös johtamaan valtuuston kokousta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtuuston kokousta Kärkäs johti pipo päässä, minkä Karjalainen kuvasi ja kertoi kuvatekstissä Kärkkään perustelleen piponsa käyttöä valtuutetuille sillä, ettei hänellä ole henkilökohtaisista syistä hiuksia.

Tämä oli niin poikkeuksellista, että luonnollisesti Karjalainen tavoitteli Kärkästä kysyäkseen pipon käytöstä ja hänen perusteitaan siihen. Tähän Kärkäs vastasi olevansa sairauslomalla ja julmisteli toimittajallemme tällaisen terveystiedon julkaisemisen olevan hänen mielestään ehdottomasti yksityisyydensuojan piirissä ja suorastaan rikoslaissa rangaistavaa.

Tämä ei millään muotoa pidä paikkansa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on siinä määrin merkittävä vallankäyttäjä, että asemansa vuoksi hän joutuu alistumaan myös sairaudestaan kertovan tiedon julkistamiseen, jos sillä on merkitystä hänen vallankäyttäjäroolinsa kannalta.

Ja tässä tapauksessa tosiaankin on.

Jos Kärkäs ei pysty hoitamaan tehtävää, hänen on syytä erota.

Tämä epäselvä ja näemmä yhä epäselvemmäksi muuttuva tilanne on korkea aika päättää ja palata normaaliin.

Jos Kärkäs ei pysty hoitamaan tehtäväänsä, hänen on syytä erota tai valtuuston puheenjohtaja pitää vaihtaa toiseen. Jos Kärkäs taas kykenee ja on toimintakykyinen, tervetuloa takaisin riviin.

Rajansa kaikella: välivaihe ei voi enää jatkua.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi