play

Kolumni: Vuosien haaveena Lontoo, Ronnie ja pöytä täynnä palloja

Jentta Ilanmaa

Aina silloin tällöin joku pitkäaikainen haave toteutuu. Minulle sellainen päivä koitti viime viikolla, kun pääsin Lontoossa pidetyssä Masters-turnauksessa seuraamaan paikan päällä kaikkien aikojen lahjakkaimpana snookerpelaajana pidetyn Ronnie O'Sullivanin peliä.

O'Sullivanin ja toisen snookerlegendan Mark Williamsin välisestä kamppailusta kehkeytyikin korkeatasoinen jännitysnäytelmä, jossa Williams vei viimeisessä ratkaisevassa freimissä pidemmän korren.

Maailman tämän hetken 16 parhaan pelaajan kutsuturnauksessa Williams sijoittui lopulta toiseksi häviten sunnuntain finaalissa englantilaiselle Judd Trumpille.

Snookerista on tullut viime vuosina suosittu tv-laji, ja lajin parhaat ovat supertähtiä.

Nuorena olin jotakuinkin varma, että jääkiekko se on, joka saa tämän naisen syttymään kotikatsomossa. Saahan se aina MM-kisoissa ja olympialaisissa, mutta muuten kiekko on saanut jo parinkymmenen vuoden ajan väistyä salibandyn ja snookerin tieltä.

Salibandyn pariin tie on vienyt lajia harrastavien poikien kautta. Snookerin maailma on tullut tutuksi miehen ja Eurosportin välityksellä. Keppi pysyy kädessä joten kuten itselläkin, mutta pääasiassa palloja meillä säkittää perheen miesväki.

Itse keskityn mieluiten lajin huippujen seuraamiseen television välityksellä. Snookerista onkin tullut viime vuosina suosittu tv-laji, ja lajin parhaat ovat supertähtiä, joita seuraa säännöllisesti sadat miljoonat katsojat ympäri maailmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Snookerissa pelkällä pallojen pussittamisella ei vielä pääse pitkälle. Lajissa menestyminen vaatii pussittamisen – joka on muuten älyttömän paljon vaikeampaa kuin miltä se huippujen tekemänä näyttää – lisäksi älyä ja rautaisia hermoja.

Lajissa menestyvät pelaajat voivat olla hyvinkin erilaisia. Omat suosikkini Ronnie O'Sullivan ja Mark Selby ovat lähes toistensa vastakohtia.

Seitsenkertainen maailmanmestari Ronnie O'Sullivan on lajin suurin tähti ja snookernero, jonka peli on parhaimmillaan kuin maagisesti etenevää tanssia seuraisi. Kun peli ei kulje, voi ailahtelevalta taiteilijasielulta odottaa mitä tahansa pallojen holtittomasta räiskimisestä aina äänekkääseen piereskelyyn ja sukkasilleen riisuuntumiseen – ei hyvä herrasmieslajissa, jossa etiketillä on iso rooli.

Nelinkertaista maailmanmestaria Mark Selbya taas pidetään kliinisenä ja periksiantamattomana taistelijana, joka kylmähermoisena pelaajana on parhaimmillaan tiukoissa tilanteissa. Selby kaivautuu puolustusasemiin, pakottaa vastustajansa snookereihin ja saa nämä tekemään virheitä. O'Sullivanin kuvaus Selbysta onkin torturer, kiduttaja.

Joensuusta on ilahduttavasti tullut viime vuosina vahva snookerin harrastamisen ja harrastajien kaupunki.

Snookerin hienous ei avaudu maallikolle hetkessä, mutta kun siitä pääsee jyvälle, vie teknistä ja taktista taitoa vaativa laji helposti mennessään.

Brittiupseerien aikanaan Intiassa kehittämä laji on suosittu erityisesti Britteinsaarilla. Aasian maista Kiina on tuonut viime vuosina snookeriin lukuisia kovia ammattilaisia ja satoja miljoonia seuraajia.

Suomalaisista snookerin ammattilaiskiertueella on pelannut ainoastaan Robin Hull. Harrastamista Suomessa vaikeuttaa snookerpöytien vähäinen määrä.

Joensuusta on ilahduttavasti tullut viime vuosina vahva snookerin harrastamisen ja harrastajien kaupunki. Seuratoiminta on aktiivista, ja maakunnassa järjestetään vuosittain niin cup-kisoja kuin kovatasoisia turnauksiakin. Tammikuun lopulla kisataan paikallisen Joensuu Snooker Alliancen isännöimä Joensuu Masters -turnaus. Maaliskuussa Liperin Käsämässä pidettävään Studio Korento Mastersiin ovat puolestaan tulossa Suomen huiput Robin Hullin johdolla.

Täkäläisistä pelaajista korkeimmalle tasolle on yltänyt Jirka Maaranen, joka edustaa Suomea kevään EM-kisoissa Maltalla.

Pelaajasuoritusten ohella snookerin yksi oleellinen vetovoimatekijä on sen yleisössä vallitseva poikkeuksellisen hieno tunnelma.

Lajiin kuuluu vastustajan kunnioittaminen, ja tämä koskee myös katsojia. Oman suosikin lisäksi pöydän hyvistä suorituksista palkitaan raikuvilla aplodeilla myös kulloinenkin vastustaja. Buuauksia ei snookeryleisöstä kuule.

O'Sullivan–Williams-peli oli huikea trilleri, jonka yleisö palkitsi molemmille pelaajille seisaaltaan annettuina suosionsoituksina. Parempi voitti, vaikka se ei tällä kerralla ollutkaan oma suosikkini Ronnie.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi