play

Kolumni: Hoitajani vietti yhtä kauan aikaa tietokoneen ääressä kuin operaatiossa

Jentta Ilanmaa

Pientä kremppaa kropassa, joten käväisin tässä yksi päivä julkisen terveydenhuollon puolella. Aika lääkärille tuli ei-kiireelliseen kolhuun oikein kohtuullisessa ajassa, ja itse lääkärin tsekkaus sujui sutjakkaasti. Takkuaminen alkoi siinä vaiheessa, kun istahdin odottamaan hoitajan tekemää kontrolliajanvarausta.

Ensimmäiset minuutit istuessa ja odottaessa menivät katseen haahuillessa ja ihmetellessä operaatiohuoneen varustusta ja tapetteja. Jonkin ajan kuluttua havahduin siihen, että aikaa oli kulunut jo jonkin verran ja edelleen hoitajan tietokoneen hiiri klikkaili tasaiseen tahtiin ajanvarauksen kanssa. Hoitaja taisi huomata katseeni, hymähti jotain epämääräistä vähän hitaasta systeemistä ja jatkoi klikkailuaan.

Tässä vaiheessa kiinnostukseni oli jo sitä luokkaa, että aloin laskea hiiren klikkauksia: 57.

Arvioin, että ennen kuin aloin laskea klikkauksia, niitä ehti olla jotain välillä 50–100.

Ajanvaraukseen ja sen paperille tulostamiseen meni suurin piirtein yhtä kauan kuin itse lääkärin tutkimukseen. En tietenkään tiedä, tapahtuiko ajanvarauksessa jotain normaalista poikkeavaa, mutta hoitajan käytöksestä ja hiiren tasaisesta klikkailusta päätellen ajanvaraus eteni aika lailla normaaliin tapaan.

Reilusti yli sata hiiren klikkausta ja rapiat kymmenen minuuttia yhteen yksinkertaiseen ajanvaraukseen on älytön yhtälö. Käsittääkseni hoitajat ovat lähteneet alalle tehdäkseen jotain ihan muuta kuin istuakseen ison osan työpäivästään tietokoneen ääressä.

Paljon on puhuttu siitä, miten iso osa nykyisestä hoitohenkilökuntavajeesta olisi hoidettavissa, jos organisaatiolla olisi toimiva ja nopea tietojärjestelmä, ja se aika, mikä hoitajilta ja lääkäreiltä menee nyt aivan järkyttävään määrään hiiren klikkailua, saataisiin siirrettyä itse hoitotyöhön. Tämä yksittäinen oma kokemus konkretisoi asiaa liiankin selvästi.

Tällä hetkellä henkilöstövajetta korvataan jumalattoman kalliilla ostopalvelulla. Jos fiksun teknologian saaminen on mahdotonta tai liian hidasta, olisiko ylivoimainen ajatus palkata toimistotyöntekijöitä tietokoneelle ja vapauttaa hoitohenkilöstö omaan perustyöhönsä? Voisi tulla halvemmaksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi