play

Pääkirjoitus: Bidenin floppi heijastuu myös Eurooppaan

Yhdysvaltain presidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden epäonnistui ensimmäisessä tv-vaaliväittelyssä.

Yhdysvaltain presidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden epäonnistui ensimmäisessä tv-vaaliväittelyssä. Kuva: LEHTIKUVA/AFP

Karjalainen

Katastrofi, tuskallista katseltavaa ja sokki. Muun muassa näillä sanoilla yhdysvaltalaismedioissa kuvailtiin Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin esiintymistä Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä käydyssä vaaliväittelyssä.

Vaalien alla yksi isoimmista kysymyksistä on kohdistunut nimenomaan demokraattien ehdokkaana olevan 81-vuotiaan Bidenin ikään. Vaaliväittelyssä takellellut ja väsyneen oloinen Biden ei demokraattien huolia hälventänyt.

Hauraalta vanhukselta näyttävän Bidenin rinnalla muutamaa vuotta nuorempi republikaaniehdokas Donald Trump onnistui näyttämään tarmokkaalta ja puheissaan osin jopa johdonmukaisemmalta.

Demokraattileirissä Bidenin vaisu esiintyminen onkin aiheuttanut suoranaista paniikkia ja esille on noussut jopa kysymys puolueen ehdokkaan vaihtamisesta.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja on kuvattu tilanteeksi, jossa äänestäjät joutuvat valitsemaan kahdesta huonosta ehdokkaasta itselleen vähemmän huonolta tuntuvan vaihtoehdon.

Molemmat ehdokkaat ovat iäkkäitä, ja kummankin kykyä johtaa Yhdysvaltoja pidetään jossain määrin kyseenalaisena.

Bidenin kohdalla puhutaan korkean iän tuomista ongelmista, ja Trumpin osalta epäselviä kysymyksiä on liuta aina rikollisista toimista mahdollisiin mielenterveyden häiriöihin.

Puolueille tärkeintä on päästä Valkoiseen taloon.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kahden vanhan miehen vaalikamppailulle on monia selittäviä tekijöitä, joista Yhdysvaltojen kaksipuoluejärjestelmä ja vaalikamppailuun vaadittava valtava rahoitus eivät ole niitä pienimpiä.

Istuvalla presidentillä on myös etulyöntiasema vaaleissa, ja Bidenin ilmoittauduttua ehdokkaaksi ei häntä käytännössä ole voitu lähteä edes haastamaan. Trump on puolestaan ex-presidentti, jolta kannattajiensa mukaan on vääryydellä riistetty vaalivoitto ja toinen kausi.

Ehdokkaat asettaville puolueillekaan ehdokkaiden kyvykkyys ei ole se pääasia; puolueille tärkeintä on päästä Valkoiseen taloon, ja niille paras ehdokas on se, jolla on parhaat voitonmahdollisuudet.

Eurooppalaisille Yhdysvaltojen presidentin nimellä ja kyvykkyydellä on paljonkin väliä tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen tuki on tärkeä vastavoima Venäjän aggressiolle ja puolustussotaa käyvälle Ukrainalle.

Bidenin epäonnistuneen vaaliväittelyn myötä tasainen vaalikamppailu heilahti arvaamattomaksi tiedetyn Donald Trumpin eduksi, ja tämä lisää epävarmuutta Ukrainassa ja koko Euroopassa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi