play

Kolumni: Koiramme myrkyttäjälle

Heini Pitkänen

Kahdeksanvuotias, terve labradorinnoutaja Riesu alkoi lenkin jälkeen oksennella rajusti, kertoi Karjalainen 7.12.2021.

Eläinlääkäri tunnisti myrkytyksen vatsanesteeseen hajonneista maksasoluista ja silmien kellertävistä valkuaisista. Maksalääkkeillä lemmikki näytti menevän parempaan suuntaan, vaikka itsenäisyyspäivänä lenkiltä löytyi jo seuraava, mitä todennäköisimmin myrkytetty lihapulla.

Vuoden päästä joulukuussa se kuitenkin tapahtui. Päivittäin liikkuvan ja koko elämänsä aktiivisesti harrastaneen labradorin maksa antoi häviävässä taistelussa viimein periksi. Riesu lähti kipujaan uikuttaen, kun odotimme päivystävän eläinlääkärin lopetusaikaa aatonaattona aamuneljältä.

Riesu joulukuussa 2021.

Riesu joulukuussa 2021. Kuva: Kimmo Kirves

Kohdistan sanani suoraan sinulle, joka koit oikeudeksesi päättää rakkaan perheenjäsenen elämän mitä kivuliaimmalla tavalla: en usko tunteneeni sydämessäni tällaista vihaa ketään muuta kohtaan koskaan ennen. En usko tämän koommin tuntevanikaan.

Koirapelon tai jopa -vihan voin moninaisine taustasyineen ymmärtää, mutta täysin viattoman, asiaa tai raivoasi ymmärtämättömän eläimen tarkoituksellinen satuttaminen? Tappaminen? En osaa kuvitella ihmistä, joka pystyy moiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viimeisin myrkytysepäily Facebookin paikallisissa ryhmissä on silti surullisen tuore; tämän vuoden syyskuussa on jälleen kyselty outojen oksennusreaktioiden perään koirapuistokäynnin jälkeen.

Lemmikinomistajat, tarkkailkaa kulkemianne tienvarsia sekä lemmikkienne ehtiviä kuonoja. Mikä tahansa tuntematon lihapulla, leivänpalanen tai makkaranpätkä on aina parempi roskiksessa kuin polulla. Voitte pelastaa oman tai naapurinne lemmikin terveyden, toisissa tapauksissa jopa hengen.

Myrkkylihapullia kylvänyt henkilö – olen pohtinut sanontaa "katkeruus on kuin joisi myrkkyä ja toivoisi sen toisen ihmisen kärsivän".

Ja silti, sinulle en anna anteeksi. Jos olisit tehnyt saman ihmiselle, saisit syytteen murhasta.

Yksi asia minulle kuitenkin tuo lohtua. Tiedän Riesun elämän ilon, vilpittömän rakkauden ja uskollisuuden olleen moninkertaisesti arvokkaampia kuin sinun katkeruuden ja empatiakyvyttömyyden kyllästämä olemassaolosi tällä maapallolla tulee koskaan olemaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi