play

Kolumni: Hyvä asia, vaikea viestiä - ilmasto ja terveys eivät parane syyllistämällä

Jyrki Utriainen

Äiti sanoo pojalleen: Älä juo, älä polta. Se on pahasta ja vie turmiolle. Mitä poika tekee? No kokeilee kumpaakin heti, kun silmä välttää.

Viestintä on joskus vaikea laji. Äidillä on hyvä tarkoitus, mutta viesti ei mene perille. Ei lainkaan.

Joskus siihen aikaan, kun omat muksut olivat pieniä tai ehkä osa oli vielä syntymättä, päädyin kuuntelemaan lastenpsykiatria - muistelen sen olleen Jari Sinkkonen. Tuntui, että olen niin kovin pihalla siitä kaikesta. Miten lapsia kasvatetaan?

Tuosta luennosta jäi yksi esimerkki mieleen. Se, että uhmakasta pientä on ihan turha yrittää komentaa kovempaa ja kovempaa. Se ei johda mihinkään hyvään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkin hän otti iltatoimista. Jos pikku poika ei suostu menemään iltapissille vaan kiukuttelee, miten toimia? Sen sijaan, että isä painostaa yhä tiukemmin ja seurauksena on itkupotkuraivarit sekä tunnelma pilalla, voisiko isä kokeilla kannustamista: Hei, kisataankos, kummalla lentää komeampi kaari!

Salissa kaikui nauru. Mutta tuo esimerkki on palannut monesti mieleeni. Siinä on jotakin yleisinhimillistä. Parempi lopputulos kannustamalla kuin käskyttämällä.

Tämä tuli taas mieleeni, kun seurasin Elokapinan viimeisintä tempausta Helsingin Mannerheimintiellä. Mietin, kuinka vaikea on viestiä ilmastoasioista ja siitä, että "jotain tartteis tehdä" ilmastonmuutoksen takia.

Samoin tuo tarina muistui mieleeni viitisentoista vuotta sitten, kun teimme yhteistyötä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen mainion porukan kanssa. Kävimme paljon keskustelua terveysviestinnästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taisin todeta tuolloin, että en pidä sormenheristelyviestinnästä, ja uskon sen kääntyvän ainakin osin itseään vastaan, kuten äiti-poika-esimerkissä. Lopeta voin syönti, älä käytä suolaa. Käytänpäs, perkule!

Niin ilmasto kuin terveyskin ovat huipputuotteita. Ne ovat lähtökohtaisesti hyviä asioita, ja niiden merkityksen tajuaa viimeistään, kun on menettämässä ne.

Silti olen varma yhdestä asiasta: syyllistäminen on väärä keino viestiä näistä kummastakin. Se saa aikaan vastareaktioita ja jakaa ihmisiä leireihin, joista toinen pitää itseään toista parempana.

Hätätilavaatimukset lietsovat lähinnä paniikkia, eikä sekään johda hyvään. Elokapinan toiminta näyttää kääntyvän suuren yleisön silmissä sitä itseään vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ratkaisuja ja tekoja. Kannustamalla.

Miten tekisimme tämän kisailemalla? Kuka tekee "komeamman kaaren" ilmaston eteen kuin ne kilvoittelevat iltapissijät psykiatrin esimerkissä?

Seurasin hiljattain yhtä liikuntahaastetta kotona vierestä ja olin ihmeissäni puolisossa ilmenneestä kisahuuman palosta. Hyvä asia meni käytäntöön positiivisen kampanjan kautta.

Entä jos kisailisimme seuraavaksi ilmaston puolesta? Toukokuussa siitä, kuka tai mikä työyhteisö istuttaa eniten puita. Kesäkuun kierrätyskisat tai alkukesän ajamattomat kilometrit.

Sytyttäisikö se saman kaltaisen palon?

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi