play

Kolumni: Kaikki on pakko vääntää numeroiksi, jopa älykkyys

Simo Natunen

Nyt se tuli postissa. Nimittäin lokakuun lopussa tekemäni Mensan älykkyystestin tulos. Pahvinen Mensan logoilla koristeltu todistus kertoo, että älykkyysosamääräni on 131. Alla psykologin puumerkki.

Mensaan päästäkseen tuloksen täytyy olla parempi kuin 130, eli olen sinne nipin napin riittävän hyvä kuviopäättelytehtävissä.

Ensimmäinen ajatus kuoren avaamisen jälkeen oli puhdas ilo. Olo oli kuin yläkoulussa, jossa opettaja sujauttaa muutama päivä sitten tehdyn matematiikan kokeen pulpetille. Viitonen. Huh, ei tarvitse uusia. Tätä en tosin olisi uusinut.

Toinen ajatus oli epäusko. Onko kokeeni tulosta peukaloitu, enkä todellisuudessa yltäisi keskiarvoonkaan? Toisaalta kokeita tarkastavalla psykologilla ei pitäisi olla kokelaista muuta dataa kuin nimi ja vastauslomake. Tuskin kukaan tulokseni väärentämisestä hyötyisikään.

En ole koskaan mieltänyt itseäni mitenkään älykkääksi. Peruskoulusta pääsin kasin papereilla eikä ylioppilastodistustani tarvinnut esitellä juhlissa kansia pidemmälle. Lotto-lautapelin ohjeetkin luin joskus kahteen kertaan, enkä vieläkään tajunnut.

Ihmisillä on kummallinen tarve muuttaa ominaisuudet vertailtaviksi numeroiksi. Cooperin testi mittaa maksimikestävyyttä, painoindeksi yli- ja alipainoa ja Pisa-testi koulutuksen tasoa. Numerot helpottavat hahmottamista ja tieteellisten tutkimusten tekemistä, mutta sivutuotteena elämästä tulee yhtä suurta kilpailua. Jos ei muita, niin itseään vastaan.

Huomaan itsekin muuttavani itseni numeraaliseksi dataksi joka päivä, ja vielä vapaaehtoisesti. Maksan jopa siitä. Ranteeni urheilukellon näytössä sykkii pieni sydän sydämeni tahdissa, ja aamuisin kello kertoo, kuinka nukuin. Töissä katson analytiikasta, miten Karjalaisen verkkosivulle kirjoittamani jutut ovat saaneet lukijoita.

Numeraalinen data johtaa väistämättä vertailemiseen. Jos en tee sitä itse, joku muu kyllä kertoo, mihin ominaisuuksillani sijoitun. Nytkin älykkyysosamäärästäni kertova todistus ilmoitti, että saman tuloksen tai paremman saa kaksi prosenttia väestöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Cooperin testi, painoindeksi ja älykkyysosamäärätesti mittaavat aika hyvin sitä, mihin ne on tarkoitettukin, mutta laajempaan analyysiin ne eivät pysty. Huonon tuloksen Cooperissa juossut saattaa nostaa penkistä yli sata kiloa, pitkän tai lihaksikkaan ihmisen painoindeksi voi näyttää virheellisesti kohti ylipainoa ja älykkyysosamäärätestissä loistanut voi olla sosiaalisesti täysin lahjaton.

Älykkyyttä on monenlaista, ja ei kuulosta oikealta, että kaikki älykkyys voitaisiin muuttaa vertailtavaksi numeroksi yhdellä kuviopäättelytestillä. Toisaalta Mensa ilmoittaa sivuillaan, että esimerkiksi kielellinen kyvykkyys, päässälaskutaito ja looginen päättely vastaavat hyvin toisiaan. Älykkyysosamäärä on myös tieteessä laajimman hyväksynnän saanut älykkyyden mittari, joten parempaakaan testiä ei ole saatavilla.

Eivät älykkyys tai kova kunto kuitenkaan menestystä takaa. Loppujen lopuksi Cooper-tulos tai älykkyysosamäärä kertoo vain murusesta potentiaalia, ei siitä, miten sitä on osannut hyödyntää.

Nyt minun täytyy siis keksiä, miten aion käyttää aivokapasiteettiani.

Älykkyysosamäärätodistuksen kanssa kuoressa tuli liittymishakemus Mensaan. Jäsenmaksu vuodessa on 35 euroa, ja sillä pääsisi osallistumaan seuran toimintaan ja lukemaan jäsenlehden.

Haluanko kuitenkaan liittyä älykkyysseuraan?

En ole päättänyt vielä. Seura, jonne pääsee vain tietyillä ominaisuuksilla, tuntuu elitistiseltä. En välttämättä edes ehtisi osallistumaan koko rahan edestä puuhasteluun.

Toisaalta Mensa olisi loistava tilaisuus verkostoitua. Tapaisin ihmisiä, joita en muuten välttämättä tapaisi. Jäsenistöstä löytäisi varmasti mielenkiintoisia ihmisiä ja runsaasti juttuideoita. Samalla voisin murtaa itsessänikin tiukassa istuvan ennakkoluulon siitä, että Mensa olisi salaseura sivistyssanoja viljeleville setämiehille, joiden suurinta viihdettä on kikatella partansa takaa muille. Ainakaan tilastollisesti näin ei taida olla.

Lisäksi seuran urheilukerho ja peli-illat kuulostavat kiinnostavalta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi