play

Kolumni: Tämä on surullista niin Vornasen kuin Pohjois-Karjalankin kannalta

Pasi Koivumaa

Koko viime viikonloppu muuttui uutisanniltaan perjantai-illasta alkaen dramaattiseksi pohjoiskarjalaisittain, kun Seiska uutisoi joensuulaisen perussuomalaisten kansanedustajan Timo Vornasen ampuneen edellisyönä aseella Helsingin keskustassa ja olevan poliisin huomissa epäiltynä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Uutinen oli seisauttava.

Vornanen tunnetaan maakunnassa palkittuna poliisina, joka nousi eduskuntaan korostetun asiapitoisella kampanjallaan.

Vakaasti ja rauhallisesti käyttäytyvän kurin ja järjestyksen miehen epäillään syyllistyneen vakavaan tekoon, mistä tekee entistä vakavamman hänen kansanedustajuutensa ja siviilityönsä poliisina.

Vornanen on eduskunnassa vieläpä tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen, jollaiseksi ja sen myötä hyvin salaisen ja turvallisuuden kannalta arkaluontoisen tiedon äärelle ei pääse kuka tahansa.

Onko paljon enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin huojentavia vastauksia.

Tiedot tapahtuneesta ovat Vornasen kannalta raskauttavia, etenkin kun Vornanen itse ei ole toistaiseksi halunnut tapahtuneesta mitään kertoa. Hän näyttää piiloutuvan nyt poliisin esitutkinnan keskeneräisyyden taakse, ikään kuin se estäisi puhumisen ja suoranaisen velvollisuuden avata tapahtunutta, mutta myös katua ja pyytää sitä vilpittömästi anteeksi.

On täysin kestämätöntä, että kansanedustaja menee ase taskussaan ravintolaan viettämään iltaa sekä sitten lopulta myös päihtyneenä äityy uhkaamaan aseella ja ampumaan sillä.

On paljon enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin huojentavia vastauksia, tai ylipäänsä mitään vastauksia.

Onko Vornanen kulkenut ladattu ase taskussaan myös eduskunnassa ja erilaisissa tilaisuuksissa?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
On mahdotonta ajatella, että Vornanen voisi jatkaa kansanedustajana

Näillä tiedoilla on mahdotonta ajatella, että Vornanen voisi jatkaa kansanedustajana, ei ainakaan uskottavasti eikä todennäköisesti ollenkaan.

Erottaminen ja jopa oma-aloitteinen erokin ovat suurten kynnysten takana, mutta nyt on ylitetty sellainen raja, että nämäkin kynnykset ylittyvät.

Myötätuntoa voi silti tuntea. Tuomitsemisessa toista lähimmäisenä voi olla huomattavan paljon avarakatseisempi kuin tuomitsemisessa tätä kansanedustajana ja poliisina.

Pohjois-Karjalan kannalta tämä on yhtä surullista kuin Vornasenkin kannalta.

Vornasen traagisen myöhäyön seurueeseen kuului myös toinen perussuomalaisten pohjoiskarjalainen kansanedustaja Sanna Antikainen.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran Helsingin Sanomille lauantaina antamien tietojen mukaan tässä seurueessa on ollut jossain vaiheessa mukana myös näiden kansanedustajien vieraita Pohjois-Karjalasta.

Ei tunnu mukavalta ajatella, että pohjoiskarjalaisten yhteinen päivä ja ilta pääkaupungissa johtaa ensin kapakkanahinointiin ja sitten vielä lopulta tilanteen kärjistymiseen joidenkin satunnaisten sivullisten kannalta suoranaiseen hengenvaaraan.

Karjalasta kuuluisi kajahtaa aivan toisin kuin tällä tavoin ja onneksi vielä kajahtaakin.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakuntamme on viime aikoina saanut valtakunnallista surullista julkisuutta myös muun muassa heikosta lastensuojelun tasosta. Traaginen joensuulaislapsen kuolema pahoinpitelyn seurauksena ei voinut olla koskettamatta meitä kaikkia.

Tämä kaikki kalvaa itsetuntoamme ja alkaa myös järkyttää perusturvallisuuden tunnettamme.

Karjalasta kuuluisi kajahtaa aivan toisin kuin tällä tavoin ja onneksi vielä kajahtaakin. Niistä onnistumisista kannattaa nyt kaivaa itseensä voimaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi