play

Kolumni: Keskustan tulevaisuus lepää palkansaajissa ja kaupungeissa

Kuva: Karjalainen

Jentta Ilanmaa

Isot kaupungit ja palkansaajat.

Nämä sanat toistuivat kokousedustajien puheenvuoroissa viikonloppuna Jyväskylässä pidetyssä keskustan puoluekokouksessa.

Mikäli keskusta ei onnistu tavoittamaan isojen kaupunkien äänestäjiä ja palkansaajia, on edessä tipahtaminen suurten puolueiden joukosta ja kuihtuminen viiden prosentin pienpuolueeksi, oli monen puhujan tyly viesti kokousväelle.

Suomen yrittäjien vuoden alussa Verianilla toteuttaman työelämägallupin mukaan työelämässä olevien äänestäjien suosituimmat puolueet ovat kokoomus ja perussuomalaiset. Keskusta tulee SDP:n jälkeen neljäntenä. Viime vuodesta keskusta on petrannut paikkaansa: vuosi sitten sen edelle työväestön suosikkilistalla menivät myös vihreät ja vasemmistoliitto.

Viikonloppuna keskustalta perättiin nousua palkansaajien rankingissa ja siihen vaadittavaa terävämpää työelämäpolitiikkaa ja yli kahden miljoonan palkansaajan – ja äänestäjän – parempaa puolustamista.

Elämän ja kuoleman kysymykseksi nostettiin Jyväskylässä myös puolueen kannatuksen nostaminen isoissa kaupungeissa.

Pelkästään Helsingissä on yli puoli miljoonaa äänioikeutettua. EU-vaaleissa keskusta sai näistä äänistä vain 2,6 prosenttia ja viime vuoden eduskuntavaaleissa 1,6 prosenttia.

Yhtään keskustalaista kansanedustajaa ei Helsingissä ole.

Kannatuksen nousun yhdeksi edellytykseksi nähtiinkin se, että jatkossa keskustalaisilta kuullaan vähemmän puhetta metsästä ja maaseudusta – ”niin paljon kuin niistä tykkäämmekin puhua” – ja enemmän puhetta ja ratkaisumalleja sellaisista isoja kaupunkeja koskevista ongelmista kuin kaupunginosien eriarvoistumisesta hyväosaisten ja huono-osaisten alueisiin.

Politiikan kentällä on tapahtunut muutamassa vuodessa paljon, ja sen näki ja kuuli viikonloppuna Jyväskylässä.

Puoluekannatuksen laskuihin ja nousuihin on keskustassa totuttu, mutta nyt puolueväestä huokui todellinen pelko tipahtamisesta suurten puolueiden kelkasta. Puoluetta soimattiin sumeilematta muun muassa "otteensa menettämisestä" ja siltä vaadittiin "täydellistä remonttia".

Kiitosten ja kannatuspuheiden sijaan puhujapöntöstä sateli kuulijoiden suuntaan haasteita, ongelmia ja muutostarpeita: "Nuorille tehdyn kyselyn mukaan olemme hajuton ja mauton maalaisten puolue. Ei ihme, että eri puolueet houkuttelevat nuoria."

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskustassa tunnistetaan haasteet, joita maalaisliitosta keskustaksi muuttuneella puolueella nyky-Suomessa on. Eri asia, onko siitä vastaamaan haasteisiin.

Puolueen puheenjohtajaksi valittiin Jyväskylässä odotetusti 50-vuotias keskustakonkari Antti Kaikkonen, jolle on vaikea kuvitella radikaalia puolueen sisäisen remonttimiehen roolia.

Hänen ainoa vastaehdokkaansa, Kainuun mies Tuomas Kettunen, pitää puolestaan itseään leimallisesti aluepoliitikkona ja maakuntien Suomen puolestapuhujana – radikaalius ja kaupunkiäänestäjiin kurkottaminen on kaukana tästäkin vaihtoehdosta.

Parempaa paikkaa keskustalle kannatuksensa nostamiseen tuskin tulee kuin nykyinen oppositio niin sanotun leikkaajahallituksen haastajana. Vuoden päästä pidettävissä kuntavaaleissa saadaan osviittaa, onko puolueesta ollut tämän pelipaikkansa hyödyntäjäksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi