Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Ukko-Kolin parkkiongelma ratkaistava nopeasti

  • Lukijan kirjoitus
  • Martti Heikkinen

Kolin kansallispuistoa perustettaessa paikallisille asukkaille ja yrittäjille vakuutettiin, että matkailutoiminnot kansallispuiston alueella turvataan ja niitä kehitetään. Eduskunta hyväksyessään 15.2.1991 lain Kolin kansallispuistosta hyväksyi myös ponnet, joissa todetaan, että alueella sijaitsevat matkailupalvelujen ja rinnetoimintojen alueet ja toiminnot turvataan Kolin kansallispuistoa toteutettaessa.

Tämä todetaan myös Kolin kansallispuistolaista 12.4.1991 annetussa asetuksessa.

Kolin alueen paikallisten toimijoiden ja yrittäjien ansiosta matkailupalvelut ovat monipuolistuneet ja lisääntyneet ja matkailijamäärät Kolin alueella merkittävästi kasvaneet. Matkailijat haluavat käydä katsomassa kansallismaisemaa, retkeillä puiston reiteillä ja käyttää Ukko-Kolin alueen palveluita. Erityisesti tämä näkyy Break Sokos Hotel Kolin asiakasmäärän lisääntymisenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt Kolin matkailun kasvu on tyrehtymässä Ukko-Kolin parkkipaikkojen riittämättömyyteen. Parkkipaikat ovat täyttyneet äärimmilleen kesän ja talven parhaimpina sesonkiaikoina sekä viikonloppuisin.

Osa hotellin, alueen merkittävimmän majoitusyksikön, ja rinteiden asiakkaista on joutunut parkkeeraamaan autonsa vaarallisesti kapean Ylä-Kolintien varteen. Matkailijoita on myös joutunut kääntymään takaisin, koska yhtään parkkipaikkaa ei ole edes tienvarresta löytynyt.

Parkkipaikkaongelmalla on merkittäviä seurauksia Kolin matkailun kehittämiseen ja yrittäjien toimeentuloon. Parkkipaikkaongelma tiedostetaan, mutta kansallispuistoa hallinnoiva Metsähallitus ja ympäristöviranomaiset eivät ole ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi.

Metsähallitus asettaa matkailijat eriarvoiseen asemaan ja samalla  alttiiksi onnettomuuksille. On vain ajan kysymys, milloin kapealla tiellä sattuu vakava onnettomuus. Tilanne on kestämätön. Tilanne heikentää  vakavasti luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä paikallisten asukkaiden ja yrittäjien parissa.

Teksti: Sulo Eskelinen

puheenjohtaja

Pohjois-Karjalan talous ja luonto ry

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisen mielipidepalstalla 22.11.2017.