Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Ilmastolaskelmat antavat luvan kulutusjuhlaan

  • Lukijan kirjoitus
  • Aimo Salonen
Joensuun laskelmissa päästöt on ulkoistettu. Kirjoittaja pelkää mustaa joulua. Joensuun laskelmissa päästöt on ulkoistettu. Kirjoittaja pelkää mustaa joulua.

Joensuu on aktivoitunut ilmastotyössä. Joulukuun alussa tuodaan nähtäville luonnos kaupungin ilmasto-ohjelman päivityksestä. Viimeisimmät uutisoinnit (Karjalainen, 22.11) kertovat, että päästöt ovat vähentyneet jo 31 prosenttia ja tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2025.

Uutisoinnin mukaan yllätys ilmastohankkeelle oli, että Joensuu oli ollut hiilineutraali jo vuonna 2012, mutta metsien lisänhakkuut veivät taseen taas miinukselle.

Joensuun ilmastohanke sisältää tärkeitä avauksia kestävään kaupunkipolitiikkaan. Kuitenkin laskelmat, joiden varassa paikallista hiilitasetta arvioidaan, antavat kaunistellun kuvan kehityksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hiilitaseeseen ei esimerkiksi lasketa epäsuoria päästöjä, jotka syntyvät kulutuksemme takaavissa globaaleissa tuotanto- ja toimitusketjuissa.

Kysymys on päästöjen ulkoistuksesta. Vaikkapa Kiinassa tuotetun ja tänne rahdatun kulutustavaran kokonaisrasitus jää pois laskuista. Samoin kulutuksen kasvun aiheuttama hiilipäästöjen todellinen kasvu jää huomiotta. Kulutuksemme hiilipäästöistä runsas kolmannes kohdentuu ulkomaille.

Joensuu on myös luottanut metsiensä nieluvaikutuksiin ilmastolaskelmissaan, vaikka talousmetsien ja niiden maaperän tutkimus on osoittanut metsien muuntumisen pitkäaikaisiksi päästölähteiksi tehokkaiden hakkuiden jälkeen.

Paikallinen hiililaskenta elääkin kuplassa. Hiilikehitys nähdään menestyksenä. Kun samaan aikaan planetaarinen hiilirasitus on noussut uuteen huippuunsa, olemmekin voineet todeta, että me hoidamme kyllä osamme kunnialla.

Kaupungin ilmastohanke tuntenee laskelmien heikkoudet, mutta jättää asian kertomatta. Miksi? Valittu linja antaa oikeutuksen kulutusjuhlalle. Myös paikallinen valtamedia valikoi tarkasti sen, mitä ilmasto- ja kaupunkipolitiikasta nostetaan esiin.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston hiililaskelmia ja -politiikkaa arvioivat ja vaihtoehtoja tarjoilevat puheenvuorot on jätetty järjestelmällisesti uutisoimatta. Miksi?

Ilmastohanke palvelee nyt kaupungin kasvun takomista. Kauppiaat hehkuttavat mustaa perjantaita joulun aloituksena ja eräät puhuvat jopa kokonaisesta mustasta viikosta, yllyttäen kuluttajia uusiin ostosennätyksiin.

Vanhasta Älä osta mitään -päivästä on siirrytty kovin toisenlaisiin tunnelmiin. Ehkä piankin saamme myös mustan joulun tänne Pohjois-Karjalaan?

Teksti: Ari Lehtinen

maantieteen professori

Itä-Suomen yliopisto

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisen mielipidepalstalla 26.11.2017.