Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: Ikäihmiset on jätetty Siun soten armoille

  • Lukijan kirjoitus

Saimme lukea Karjalaisesta, että Siun sote alkaa purkaa seuraavien kolmen vuoden aikana ikäihmisten hoitopaikkoja kaikkiaan 260 kappaletta. Kolmen vuoden aikana avataan toki kolme perhekotia ympäristökuntiin. Perhekoti nimenä tarkoittaa maallikolle, että asukkaita ei voi olla kymmentä enempää.

Samaan aikaan valtakunnallisesti kerrotaan, että ikäihmisten määrä kasvaa. Esimerkiksi 90-vuotiaita on tällä hetkellä reilusti yli 40 000, ja määrä lähes kaksinkertaistuu seuraavien viidentoista vuoden aikana. Miten tämä on huomioitu Siun soten suunnitelmissa? Vai vaihtavatko valinnanvapaus ja markkinavoimat kaikkien vanhusten vaipat?

89-vuotias äitini kaatui ja hänen kuntonsa romahti niin, että hän ei enää pärjää yksin kotona. Akuuttia hoitotarvetta ei ole, mutta jatkuvaa hoivaa ja apua tarvitsevana hän ei enää pärjää kotona edes tuettuna. Kuitenkaan tuettua palveluasumispaikkaa hänelle ei näytä löytyvän. Asun Espoossa ja olen ottanut lomapäiviä, jotta voisin järjestellä äitini pysyvän hoidon. Onneksi työnantajani suhtautuu tällaisiin äkillisiin lomajärjestelyihin suopeasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt olen huomannut, että ikäihmisten osalta ei voida puhua katkeamattomasta hoitoprosessista. Kun lääkäri kotiuttaa huonokuntoisen vanhuksen liian aikaisin, ainoa keino päästä taas mukaan hoitoketjuun ja arviointeihin on mennä Tikkamäen päivystykseen ja jonottaa siellä äidin kanssa seitsemän tuntia. Montako kertaa pitää kaatua, että pääsee jonoon ja saa hoitopaikan?

Tapaamani hoitajat, palvelutarpeen arvioijat, jonovastaavat ja muu henkilökunta yrittävät parhaansa tilanteessa, jossa hoitopaikat eivät edes nyt riitä nykyiseen tarpeeseen. Ja tilanne tästä vaan pahenee. Kuka kantaa kokonaisvastuun ikäihmisistä, joita heitellään milloin Nurmekseen pariksi yöksi ja sitten Kiteelle ja takaisin? Ainoat voittajat ovat taksiyrittäjät.

Ihmettelen, eivätkö joensuulaiset ole huolissaan tästä tilanteesta. Näyttää siltä, että Joensuu tietoisesti säästää sotepalveluissa ennen maakuntien käynnistymistä.

Valitettavasti lomapäivilläkin on rajansa. Mikäli en saa äidilleni hoitopaikkaa, niin lähetänkö äitini invataksilla Pentti Keskisalon, Matti Kämäräisen, Ilkka Pirskasen vai Eija Riepon perhekotiin hoidettavaksi?

Epätoivoinen tytär

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.