Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Pohjois-Karjalan matkailussa on kehitettävää

  • Lukijan kirjoitus

Jaana Kainulaisen kolumni (17.12.) oli kuvaus tunturi-Lapissa vierailevan turistin kokemuksista. Luonnon kauneus ja kiireetön tunnelma kaiketi kotimajoituksessa loivat ilmapiirin, josta hän ei olisi halunnut pois. Kaikki merkityksellinen elämässä tiivistyi tuohon hetkeen.

Kainulainen kysyy, miksi emme Pohjois-Karjalassa tee samaa: pue karjalaisasuja päälle ja pistä poroja, koiria ja kelkkoja pellolle turisteja varten. Pohjois-Karjalassa on kaunis luonto kuten Lapissakin. Silti sitä ei osata hyödyntää matkailussa Lappiin verrattavalla tavalla.

Reilut kolme vuotta Joensuussa asuneena ihmettelen samaa. Luonnon puolesta Pohjois-Karjalasta ei puutu mitään. Se on omintakeinen aarre, joka odottaa löytäjäänsä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miksi etelä- ja pohjoissuomalaiset tuttavani vierastavat ajatusta hiihtolomasta Kolilla? Onko ongelma sosiaalisessa ilmapiirissä ja matkailun kehittämisen kulttuurissa?

Lapin menestys matkailussa ei perustu vain luontoon vaan avoimeen ja kansainväliseen ilmapiiriin. Se ulottuu matkailuyrittäjistä paikallisiin ihmisiin. Itselläni on työkokemusta Kilpisjärven ja Inarin matkailusta useiden vuosien ajalta.

Tärkein saamani oppi on, että ”kaiken nähnyt” helsinkiläinen suuryrityksen toimitusjohtaja haluaa istua samaan pöytään poromiehen kanssa. Pöytään toivotetaan tervetulleiksi myös brittituristit ja viikonloppulomaansa viettävät norjalaiset kalastajat.

Tärkeintä on ihmisten kohtaaminen sellaisina kuin he ovat. Kenenkään ei tarvitse olla enemmän tai vähemmän kuin on. 

En voi sanoa tuntevani syvällisesti pohjoiskarjalaista matkailubisnestä. Kokemusta on kertynyt kuitenkin sen verran, että uskallan sanoa, että kehittämistä riittää.

Pohjoiskarjalainen välittömyys ja vieraanvaraisuus ovat vaarassa jäädä ontoiksi fraaseiksi. Monissa yrityksissä tämä on jo oivallettu, mutta talkoisiin tarvitaan kaikkia. Erikoisen hyvä on usein erikoisen yksinkertaista, kuten Kainulaisen kolumni muistutti.

Porot jättäisin kuitenkin lappilaisten matkailuvaltiksi.

Kirjoittaja: Taina Kinnunen, Joensuu

Jaana Kainulaisen 17.12. julkaistu kolumni:

Kaikki kiire on poissa - saanko jäädä tähän?