Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Peruskoululaisen mielipidekirjoitus: Vaikka joulu on iso juhla, se ei tarkoita, että pitäisi tulla humalaan

  • Lukijan kirjoitus
  • Jaakko Kilpiäinen

Juhlat ovat aina jännittäviä ja iloisia kohtia elämässä. Kuitenkin joskus meidän on syytä miettiä, mitä hyötyä ja haittoja niistä on terveydelle. Joulu on hyvin läheinen meille suomalaisille. Se on tärkeä ja piristävä juhla keskellä pimeää ja ankeaa talvea. Joulua viettävät lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset.

Hyvä ruoka, joululahjat ja yhdessäolo ovat monen mielestä tärkeimpiä asioita jouluna. Monilla koko suku kokoontuu, syö yhdessä jouluruokia ja viettää yhdessä aikaa. Vanhainkodissa olevia vanhuksia tullaan tapaamaan ja vietetään heidän kanssa aikaa yhdessä.

Jouluna jouluruoka on tärkeä. Kinkku ja täytetty kalkkuna ovat rasvaisia ruokia, ja me syömme niitä paljon. Jouluna kertyy myös paljon sokeria esimerkiksi pipareista ja joulutortuista sekä muista herkuista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joulun aikaan lunta on paljon, ja ulkona saattaa olla liukasta ja tosi kylmä. Sen takia monet viettävät aikaa neljän seinän sisällä. Kun jouluna syödään paljon rasvaista, suolaista ja makeaa ruokaa ja muita herkkuja eikä polteta yhtään kaloreita, silloin ihmisellä on suuri riski tulla sairaaksi.

Saattaa tulla jopa sydänpysähdyksiä, ja ihmisiä joutuu sairaalaan. Tällaistahan me emme toivo jouluun!

Toivoisin, että vaikka joulu on iso juhla, ihmiset söisivät maltillisesti ja harrastaisivat liikuntaa. Se pienentäisi riskiä sairastua.

Yleensä aikuiset nauttivat alkoholia jouluruuan kanssa. Se on ihan ok, jos sitä nauttii vähän, mutta useilla unohtuu raja juomisessa. Vaikka joulu on iso juhla, se ei tarkoita, että pitäisi tulla humalaan. Monilta se unohtuu, ja siksi jouluna on paljon rattijuoppoja. Tämän seurauksena on iso riski tulla onnettomuus. Humalassa tapahtuu myös paljon murhia ja tappoja. Toivon, että alkoholia käytettäisiin maltillisesti.

Jos söisimme ja joisimme maltillisemmin, säästyisimme monilta onnettomuuksilta ja tapaturmilta. Kaikki riippuu miestä itsestämme.

Kirjoittaja:

Aayush Bishwakarma
Lyseon peruskoulu, Joensuu