Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Lyseon lukion rehtorin saatava jatkaa tehtävässään

  • Lukijan kirjoitus
Petri Lehikoinen työskentelee Joensuun lyseon lukion rehtorina. Petri Lehikoinen työskentelee Joensuun lyseon lukion rehtorina.

Joensuun kaupunki on käytännössä pelkällä virkakoneiston päätöksellä yhdistämässä Joensuun keskustalukiot hallinnollisesti yhden rehtorin alle. Tästä organisatorisesti ja toiminnallisesti hyvin merkittävästä muutoksesta ei ole ehditty edes käydä laajempaa keskustelua, vaan asia on tuotu ilmoitusluontoisena asiana tiedoksi kouluille.

Käytännössä muutos tarkoittaisi Lyseon rehtorin viran lakkauttamista nopealla aikataululla ja nykyisen rehtorin siirtämistä muihin tehtäviin jo helmikuun alussa 2018.

Joensuun lyseon lukio on Suomen toiseksi vanhin suomenkielinen oppikoulu. Vastikään se vietti 150-vuotisjuhliaan 1 500 hengen voimin. Se on Joensuun halutuin lukio ja oppimistuloksiltaan valtakunnan parhaimmistossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lyseon henki ei ole pelkkää juhlapuhetta, vaan se tulee näkyviin paitsi arkisen aherruksen menestyksessä, myös koulun rikkaassa ja eläväisessä kulttuuritoiminnassa. Tämä henki myös takaa menestyksen kovassa kilpailussa opiskelijoista, sillä vain jokapäiväisillä teoilla lunastettu maine voi synnyttää näin kestävää menestystä.

Tämän Lyseon lukion hengen tärkein vaalija ja suojelija on aina koulun rehtori. Hän luo johtamisellaan koulun hengen, joka mahdollistaa opiskelijoille kasvualustan, josta on hyvä kurkottaa menestykseen opinnoissa ja elämässä. Ilman omaa, lyseolaisuuteen sitoutunutta rehtoria, on vain ajan kysymys, milloin perinteet haipuvat ja henki väljähtyy.

Joensuun Lyseon ja Joensuun Tyttölyseon perinteitä vaaliva ja Lyseon lukion tätä päivää aktiivisesti tukeva Lyseo-seura vaatii, että suunnitelluista muutoksista peräydytään, ja suodaan Joensuun Lyseon lukiolle ja sen rehtorille Petri Lehikoiselle mahdollisuus jatkaa menestyksekästä toimintaansa, ajan eteen tuomiin haasteisiin aktiivisesti vastaten.

Hannu Naumanen
Lyseo-seuran puheenjohtaja