Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Mielipide

Mielipide: Lyseo-seura vaatii, että rehtori saa jatkaa tehtävässään

  • Lukijan kirjoitus
  • Jouni Lievonen

Joensuun lyseon lukion ympärillä kuohuu edelleen. Ensinnäkin on kysymys tavoitteiltaan hämäräksi jääneestä hallintouudistuksesta, jossa päämäärä oli nimittää keskustalukioille yhteinen rehtori. Aietta perusteltiin jo pitkään vireillä olleena, mutta myös Lyseon lukion väitetyin työilmapiiriongelmin.

Johtamiseen liittyviä ongelmia haluttiin hoitaa vähentämällä johtamista. Ilman asian saamaa julkisuutta tämä päätös olisi jo tehty. Nyt tämä käytännössä salassa valmisteltu aie on siirretty odottamaan parempia aikoja.

Joillakin opettajilla koulussa on ongelmia, se on selvää. Suljettujen ovien takana, vuotoina medialle ja verkon anonyymeillä palstoilla levitellään juttuja. Varsinaisia opettajien puheenvuoroja ei tehdystä selvityksestä ole kuultu, sillä hallinnolta saatu viesti tulkittiin ehdottomaksi vaikenemiskäskyksi. Rehtorin esittämiä vastauksia esiin nostettuihin asioihin ei sisällytetty mukaan raporttiin. Rehtorin, kuten myös lukiolaisten, kuuleminen on muutenkin sivuutettu toistuvasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Älykkäiden ja kriittisten lukiolaisten huijaaminen uskomaan vuosi vuoden jälkeen rehtorinsa oikeudenmukaisuuteen ja lyseohenkisyyteen tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Lyseolaisten vanhempien kannanotto ei jätä epäilystä rehtoria kohtaan tunnetusta luottamuksesta.

Lyseoseuralaiset, ennen kaikkea koulun puolta pitävät aktiivit, seisovat rehtorin takana vahvasti. Lehikoista puoltavaan adressiin on tullut jo lähes 1 700 nimeä positiivisin kommentteineen. Työilmapiirin huonoudesta ei ole merkkejä sairaspoissaoloissa tai muissa rutiininomaisesti asiaa seuraavissa indikaattoreissa.

Joensuun lyseon lukio on edelleen maakuntamme ykköslukio, eliittiä koko valtakunnan tasolla. IB-linja on kansallisen luottamuksen osoitus koko työyhteisölle. Rehtori Lehikoinen on kollegoidensa arvostama, eräs maamme johtavista rehtorikouluttajista. Kerätyssä adressissa monet rehtorit asettavat oman arviointikykynsä Lehikoisen osaamisen ja oikeudenmukaisuuden pantiksi.

Nyt on kuitenkin tärkeintä taata lukiolaisille työrauha ja erityisesti abiturienteille mahdollisuus keskittyä kevään ylioppilaskirjoituksiin. Se voi tapahtua kaikkein parhaiten antamalla rehtori Petri Lehikoisen jatkaa tehtävässään. Samalla on välittömästi käynnistettävä uusi, ammattitaitoinen, puolueeton ja kaikkia osapuolia kunnioittava työilmapiiriselvitys.

Rehtorin siirtäminen sivuun olisi jo liian mones kerta, kun tässä asiassa toteutetaan huonoa henkilöstöhallintoa.

Teksti:

Hannu Naumanen

puheenjohtaja

Lyseo-seuran hallitus

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisen mielipideosastossa 12.1.2018.