Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Postin perustoiminta on epäonnistunut täydellisesti

  • Lukijan kirjoitus
Posti ei ole kirjoittajan mielestä enää tehtäviensä tasalla. Posti ei ole kirjoittajan mielestä enää tehtäviensä tasalla.

Suomen Posti ei ole enää tehtäviensä tasalla. Kun perjantaiaamuna Joensuussa ilmestyvä Karjalainen jaetaan tilaajalle Helsingissä vasta seuraavan viikon keskiviikkoiltana, voidaan Postin perustoiminnan katsoa epäonnistuneen täydellisesti.

Ilmeisesti sama etanaposti on monien muidenkin maakuntalehtien kohtalona. Ei ole ihme, jos painettujen lehtien levikkiluvut alenevat, kun niitä ei saada tuoreena lukijoilleen.

Aiemmin vähemmillä resursseilla ja heikommilla liikenneyhteyksillä lehdet saatiin kohtuullisessa ajassa jakeluun. Nyt ei nykytekniikan ja parantuneiden liikenneyhteyksien aikakaudella luulisi olevan vaikeaa saada lehdet hyvissä ajoin perille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Postilaitos on suorittanut tyhjänpäiväisiä kosmeettisia uudistuksia, muun muassa muuttamalla nimensä Itellaksi ja sitten takaisin Postiksi, mutta perustehtävä, jakelu, tuntuu unohtuneen uudistuksissa täysin.

Myös haja-asutusalueilla palvelu on heikentynyt: ei aamujakelua, ei kirjepostia tiistaisin, heittolaatikkojärjestelmä ei toimi, postia jaetaan vääriin osoitteisiin, postilähetyksiä katoaa, aikakauslehdet tulevat tilaajille paljon myöhemmin kuin irtonumeromyyntiin. Postin johto on pääasiassa kiistänyt tai vähätellyt ongelmiaan.

On vakava peiliin katsomisen paikka. Posti on nyt yksityistämässä joidenkin haja-asutusalueiden jakelua. Sama pitäisi tehdä mahdollisimman pian koko maassa, myös taajamissa.

Postilaitos itse keskittyköön ruohonleikkuuseen.

Mikko Makkonen
varatuomari, Helsinki