Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Vuoden 1918 sota oli ennen kaikkea vapaussota

  • Lukijan kirjoitus
Vapaudenpatsas vai Sisällispatsas? kysyy kirjoittaja sarkastisesti Vapaudenpatsas vai Sisällispatsas? kysyy kirjoittaja sarkastisesti

Yleisradio ja Helsingin Sanomat ovat jo vuosia käyttänyt vuoden 1918 sodasta yksinomaan nimitystä sisällissota, jonka jopa jotkut tutkijatkin ovat ottaneet käyttöön.

Professori Heikki Ylikangas kertoo keksineensä sisällissota-termin. Siis näin jälkijättöisestä nimityksestä on kysymys. Kaiken lisäksi sisällissota on kaikkein virheellisin käytetyistä nimistä.

Mikä se sellainen sisällissota on,

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– joka alkaa venäläisten varuskuntien aseistariisumisella Karjalassa ja Pohjanmaalla?

– jossa saksalaiset joukot valtaavat maan pääkaupungin, jota puolustavat pääosin venäläiset sotilaat ja venäläisiltä aseet saaneet vallankumoukselliset, osin vielä venäläisten johtamina taistellen paikoitellen venäläisten kaivattamissa linnoitteissa?

– jossa saksalaiset joukot valtaavat Helsingin lisäksi muun muassa Hangon, Keski-Uusimaan, Lahden, Loviisan ja Kotkan?

– jossa venäläisiä sotilaita esiintyy joukoittain varsinkin Karjalan rintamalla, esimerkiksi Raudun asemanseudun taistelussa hallituksen joukkoja vastustaa 2 000 miestä, joista 1 200 on venäläisiä?

– jossa Joensuuhunkin tuodaan vangittuina toista sataa venäläistä sotilasta?

– jonka rauha solmitaan kahden sotaakäyvän valtion välillä kolmannessa valtiossa (Tarton rauha vasta 24.10.1920)?

Eivät Joensuun koulupojat lähteneet kevättalvella 1918 Karjalan rintamalle sisällissotaan vaan karkottamaan maassa vielä olevia venäläisiä sotilaita ja kukistamaan vallankumousyritystä.

Sisällissota-nimitys on kuulemma neutraali, tasapuolinen ja ketään loukkaamaton. Kyllä se loukkaa vapaustaistelijoiden muistoa vaalivia yhteisöjä ja niiden jäseniä.

Sisällissodiksi on totuttu nimittämään sotia, joissa lopputuloksesta riippumatta valtio säilyttää itsenäisyytensä, kuten esimerkiksi Amerikan sisällissota 1861–1865 ja Espanjan sisällissota 1936–1939.

Vuoden 1918 sodassa vallankumouksellisten voittaessa näin ei suinkaan olisi käynyt. Mistähän syystä Virossa käytetään yksinomaan vapaussota-nimitystä? Kuitenkin lähtöasetelma siellä oli lähes identtinen Suomeen verrattuna: bolsevikkien ja saksalaisten maasta karkottaminen.

Viime viikonvaihteessa vietettiin Seinäjoella kaksipäiväisiä Tammisunnuntain 100-vuotismuistojuhlia sen vuoksi, että oli kulunut tasan sata vuotta siitä, kun hallituksen joukot aloittivat johdetun toiminnan riisumalla Pohjanmaan venäläiset varuskunnat aseista. Pääjuhlaan otti osaa 1 200 henkilöä.

Vaikein askel kansakunnan syntymässä astutaan itsenäisyyden julistamisen ja itsenäisyyden välillä. Tätä askelta nimitetään Suomen historiassa Vapaussodaksi.

Sana kertoo vain osatotuuden siitä, mitä tapahtui vuonna 1918, mutta ilmaisee sodan pysyvän tuloksen.

Pekka Ripatti

puheenjohtaja
Vapaussodan Pohjois-Karjalan Perinneyhdistys ry