Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Posti ei enää tule perille

  • Lukijan kirjoitus
  • Sami Kuusivirta
Kotia ei voinut koristella joulukorteilla tavalliseen tapaan, kun niitä ei tullut perille. Kotia ei voinut koristella joulukorteilla tavalliseen tapaan, kun niitä ei tullut perille.

Minulla asuu iäkäs serkku puolisoineen Joensuussa. Vanha pariskunta asui vuosikausia samassa paikassa, josta he muuttivat palvelutaloon. Jonkin aikaa siellä asuttuaan he kuitenkin hankkivat läheltä palvelutaloa oman asunnon uudesta kerrostalosta. Kaikki näytti nyt paremmalta kuin pitkään aikaan, ja apuakin järjestyi helposti.

Yksi suuri haitta kuitenkin ilmeni ajan oloon. Postia ei tullut entiseen tahtiin.

Pariskunta sai vuonna 2016 vain yhden joulukortin, senkin mutkien kautta. Kirje oli lähettämäni, ja lähetin sen heille kaksi kertaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisellä kerralla lähettämäni kirje tuli takaisin merkinnällä ”Muuttanut, palautetaan lähettäjälle”. Ihmettelin merkintää ja soitin sukulaiselleni.

Serkkuni kertoi postihuolistaan. Menin postiin, kirje lähetettiin takaisin, ja se myös meni perille. Viime joulun alla sama toistui. Kirje tuli takaisin, ja sen päällä oli taas merkintä ”Muuttanut, palautetaan lähettäjälle”. Soitin taas sukulaiselleni, ja kaikki oli kuten ennenkin.

Jälleen kerran menin lähimpään postiin, ja kirje palautettiin.

Otin yhteyttä kaikkiin serkkuihimme, joista jokainen oli lähettänyt Joensuun serkulle joulukortin. Yksikään ei koskaan mennyt perille. Serkkuni kaipasi myös kovasti heille yleensä vuosittain tullutta kutsukirjettä heille mieluiseen tapahtumaan. Sitäkään ei ole tullut odotettuun aikaan.

Suku on kaukana, ja jokainen kortti ja kirje on tärkeä. He eivät käytä alykännykkää tai tietokonetta, ja siksi posti on heille erityisen merkitsevä asia. Nyt ei voinut somistaa kotia saapuneilla joukorteilla entiseen tapaan. Se harmitti ja itketti, kun kaksi rakasta sukulaista ja yksi ystäväkin oli juuri nukkunut pois.

Soitellessani muille sukulaisille huomasin, että ihmisillä oli postin kulusta samanlaisia kokemuksia eri puolilla Suomea. Miksi posti ei tule perille?

Auttaisiko joulukorttien perille menoon se, että jokainen kirjoittaisi korttiin myös lähettäjän osoitteineen? Silloin se ehkä lähetettäisiin takaisin lähettäjälle, kuten tässäkin  tapahtui?

Teksti: Paula Lähde