Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Turvapaikanhakijalapsille oikeus jäädä Suomeen

  • Lukijan kirjoitus
  • Sirpa Suomalainen
Kiteen vastaanottokeskuksen lapset ovat käyneet koulua Puhoksessa. Kiteen vastaanottokeskuksen lapset ovat käyneet koulua Puhoksessa.

Vuonna 2015 Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Myös Kiteelle perustettiin vastaanottokeskus.

Nyt nämä perheet ovat olleet täällä Kiteellä yli kaksi vuotta. Lapset ovat saaneet käydä koulua turvallisessa ympäristössä. Lapset ja nuoret osaavat yllättävän hyvin suomea, ja kotoutuminen tähän yhteiskuntaan on edennyt hyvin.

Pohdin sitä, millainen vaikutus lasten ja nuorten kehitykselle on sillä, että heidät palautustilanteessa revitään toisen kerran kasvuympäristöstään pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä seikka korostuu, koska turvapaikanhakuprosessit ovat olleet kohtuuttoman pitkiä.

Lapset ja nuoret ovat jo pitkälti kotoutuneet Suomeen, ja entiseen kotimaahan palaaminen vaatisi taas uuden sopeutumisprosessin.

Miksi emme nyt ottaisi kaikkia lapsiperheitä tänne Suomeen? Voisiko se olla 100-vuotiaan Suomen lahja, lahja meiltä näille lapsille, tämän kerran?

Suomi tarvitsee lapsia. Syntyvyys on vähentynyt massamme, ja nyt olisi lapsia, jotka ovat innokkaita oppijoita.

Näille lapsille meidän tulisi antaa turvallinen elämä.

Ymmärrän, että kaikkia maailman lapsia me emme voi auttaa, mutta on anteeksiantamatonta lähettää heitä nyt täältä turvattomiin olosuhteisiin.

On todettu, että Suomi ei noudata Euroopan ihmisoikeussopimusta, koska irakilaiset voivat joutua kotimassaan kidutuksen uhriksi. Toisaalta puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Tässä nyt meillä on valmiina ihmiset jo täällä.

Vastaanottokeskuksessa olen tehnyt vapaaehtoistyötä perheiden, lasten ja naisten kanssa, mutta myös kaikki tapaamani miehet ovat olleet ystävällisiä ja hyvin kohteliaita.

Missään tapauksessa en tahdo ketään provosoida tällä mielipiteelläni. Ymmärrän ja hyvin tiedän, että meillä täällä omassa keskuudessamme on paljon apua tarvitsevia ja köyhyyttä. Näiden perheiden auttaminen ei sulje pois sitä, että pyrimme kaikin voimin vähentämään suomalaisten heikommassa asemassa olevien huonovointisuutta. Se voi olla jopa päinvastoin.

Maapallomme on yhteinen. Meidän kaikkien on omalta kohdaltamme tehtävä voitavamme, että voimme auttaa jokaista, joka apua tarvitsee. Tietysti kukin omien voimien mukaisesti.

Mirja Rytkönen

Kitee