Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Onko lihansyönti maailmanloppu?

  • Lukijan kirjoitus
  • Kimmo Kirves
Lihansyöntiä pidetään kirjoittajan mielestä nykyään turhaan huonona asiana. Lihansyöntiä pidetään kirjoittajan mielestä nykyään turhaan huonona asiana.

Lihansyöntiä pidetään nykyään huonona asiana, mutta onko se oikeasti sitä? Ihminen on luonnollisesti kaikkiruokainen, joten periaatteessa pelkkä kasvissyönti on luonnonvastaista. Monelle ihmiselle kasvissyönti voi olla jopa haitaksi. Esimerkiksi alipainoiselle proteiinin puutoksesta voi tulla vakava ongelma, ja hän laihtuu entisestään.

Mielestäni kohtuullisessa lihansyönnissä ei ole mitään väärää, jos eläin ei ole kärsinyt. Tietenkään ei vikaa ole kasvissyönnissäkään, mutten hyväksy sitä, että jotkut vegetaristit vastustavat lihansyöntiä ja tahtovat kieltää sen kaikilta.

Se mitä syö, on jokaisen oma valinta, joten mielestäni vanhemmatkaan eivät voi määrätä lastaan syömään ainoastaan kasvisruokaa. Faktahan on, että liha on tärkeää kasvuiässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On terveellisempää syödä monipuolisesti, ja vaikka monet sanovat, että ilman lihansyöntiäkin voi saada proteiinia, se ei ole yhtä helppoa.

Suomen Kuvalehdessä kerrotaan monen vegetaristin kärsivän B12-vitamiinin puutteesta. Lihan sisältämä rauta ja sinkki imeytyvät lisäksi elimistöön paremmin kuin kasvistuotteista ja pillereistä saatuna.

Olen huomannut itsenikin jaksavan paremmin, kun olen syönyt lihaa pelkkien kasvisten sijaan, ja liharuoka on ollut selvästi täyttävämpää.

Usein kuulee myös, että liharuoka lihottaisi tai olisi haitaksi sydämelle ja verisuonille. Näin ei ole enää, sillä nykyään lihatuotteet ovat vähärasvaisia, ja vain syömällä niitä selvästi liikaa aiheutat itse itsellesi haittaa niistä.

Vaikka suurimman osan mielestä liharuoka on paljon paremman makuista, jotkut vegaanit ja kasvissyöjät jaksavat väittää sen olevan pahaksi eläimille. Tosiasiassa voit itse vaikuttaa siihen, minkälaisissa oloissa kasvatettua lihaa hankit ja syöt.

Suomessa kasvatetulla lihakarjalla on lain mukaan oltava paljon tilaa, oikeanlaista rehua, raikasta juomavettä sekä kaikin tavoin hyvät oltavat. Sitä paitsi, jos pidät naudanlihan syömistä pahana asiana, miksi hyttysen tappaminen on kuitenkin ihan hyväksyttävää? Siitähän ei edes hyödy naudasta saadun lihan tavoin.

Itse näen enemmän hyötyjä kuin haittoja lihansyönnissä, jos vain itse valitsee parhaat tuotteet ja pitää liiallisen syömisen kurissa. Toivon, että kaikki voisivat katsoa asiaa edes hetken tästä näkökulmasta ja ehkä todeta, ettei kaikkiruokaisuus ole ainakaan huonompi asia kuin kasvissyönti.

Teksti:
Taru Honkanen
Pataluodon koulu