Tulosta tämä sivu
Mielipide

Mielipide: Maaseudun alasajo on itsestämmekin kiinni

Hiljaista on Uimaharjun keskustassa. Hiljaista on Uimaharjun keskustassa.

Kun syrjäkyliltä uhataan viedä peruspalveluita, syntyy kova kuhina. Syytellään emokuntaa ja poliitikoita syrjinnästä. Totuus voi kuitenkin olla melkoisen yksinkertainen.

Jokaisella palvelupisteellä on  jonkinlainen mittari siitä, montako kävijää ja euroa kantaa yrityksen työntekijät ynnä muut välttämättömät kulut. Asiakasta ei tämä kiinnosta: hän haluaa, että palvelu on auki silloin, kun hän sitä tarvitsee. Kävi hän sitten asioimassa kerran viidessä vuodessa tai ei ollenkaan. Auki on oltava.

Asia on kuitenkin niin, että jos kävijöitä ja euroja ei tule, ovet on pantava kiinni. Sitä on vaikea hyväksyä. Kerätään nimiä adresseihin ja möykätään somessa. Ne jyrää meitin!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Emokunta kauppoineen ja palveluineen taas hyrisee tyytyväisyyttään, kun syrjäkyliltä tullaan ihan ison vaunun kanssa hakemaan tavaraa ja palveluita. Ja on tultu aina. Eivät kaikki syrjäkylien ihmiset välttämättä käytä omaa kauppaa ja omia palveluita. Kun siellä isolla kirkolla on niin paljon halvempaa. Matkathan ei maksa mitään.

Kunnes vääjäämätön totuus iskee päin, ja sitten itketään adressi kourassa, että kun ne vie meiltä nämäkin palvelut!

Toinen on se netti! Netissä istutaan, ja siellä tehdään ja tilataan ja pelataan. Sitten kun yhteiskunta vaatii menemään sinne nettiin, tuleekin poru! Eiväthän kaikki ole netissä. Eivät niin. Mutta kohta on oltava. Myös käteinen on pian historiaa. Maailma muuttuu, Eskoseni!

Jonkun verran tätä muutosta voisi hidastaa ostamalla ja käyttämällä oman kylän palveluita ja unohtamalla maalikylän villitykset arkielämästä.

Niin kauan kun kylällä on R-kioski, hoituvat myös normi laskunmaksu ja rahannosto.

Teksti:

Ritu Mononen, R-kioskiyrittäjä, Uimaharju