Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Mikä on lääkärin vastuu oikeista kirjauksista?

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Kirjoittaja ei ole tyytyväinen siihen, mitä hänen potilastietoihinsa on kirjoitettu. Aihekuva Kirjoittaja ei ole tyytyväinen siihen, mitä hänen potilastietoihinsa on kirjoitettu. Aihekuva

Kirjoitin vuosi sitten selkävaivoihin liittyneestä epäasiallisesta lääkärikokemuksestani. Sattumalta jouduin saman vaivan vuoksi käymään Tikkamäellä päivystyksessä viime viikolla. Nyt lääkärin ammattitaito varsinkin asiakkaan kohtaamisessa oli kiitettävä, täysin eri luokkaa kuin vuoden takainen käynti kirurgilla.

Lääkäri tutki ja otti kokonaisuuden  huomioon siinä määrin kuin se lyhyessä ajassa on mahdollista. Kiitokset lääkäri Anu Karasolalle ammattitaitoisesta asiakkaan kohtaamisesta ja hoitokokonaisuudesta!

Viimevuotinen käynti  ja kirurgin totuudenvastainen kirjaus potilastietoihini kummitteli kuitenkin tälläkin käynnillä, kuten se on kummitellut muillakin selkääni liittyvillä lääkärikäynneillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirurgi on vuosi sitten kirjannut potilastietoihini: ”Tarjottu leikkaushoitovaihtoehtoa, josta ei nyt tässä vaiheessa ole kiinnostunut.” Todellisuus ei mielestäni  kohtaa tämän kirjauksen kanssa.

Minun muistini mukaan kirurgi sanoi leikkauksesta seuraavasti: ”No, välilevyn pullistumillehan ei tehdä mitään, ainoa jota voisi tehdä, on noitten hermojuurikanavien avarrus. Mutta senhän tiedät, että jos selkää operoidaan, niin sehän vaan pahenee, itse en ainakaan antaisi leikata.” Silti kirjaus on, että leikkausvaihtoehtoa on tarjottu.

On totta, etten ollut kiinnostunut leikkausvaihtoehdosta, mutta kukapa kiinnostuisi, kun sitä tuolla tavalla tarjotaan?

Kirjauksen vuoksi muut lääkärit tuntuvat saavan kuvan, etten halua tulla kuntoon, koska olen ”kieltäytynyt” leikkauksesta.

Olen törmännyt tähän leikkauksella pelotteluun ennenkin ja tunnen ihmisiä, joilla on samanlaisia kokemuksia. Tulee väkisinkin mieleen, että mistä voi tietää, milloin leikkauksella pelottelu perustuu julkisiin säästöihin ja milloin todellisuuteen?

Peräänkuulutan kuitenkin sitä, että lääkärikäyntien kirjaukset pohjautuisivat todellisuuteen. Vai pitäisikö potilaan oikeusturvan varmistamiseksi siirtyä käytäntöön, jossa potilaskäynnit alettaisiin systemaattisesti nauhoittaa kuten monet asiakaspalveluun liittyvät puhelut?

Teksti:

Jani Räsänen

lähihoitaja, Uimaharju