Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Mielipide

Mielipide: Onko Rääkkylä toinen Kittilä?

  • Lukijan kirjoitus

Kunnanjohtaja Tuula Luukkonen toteaa Karjalaisessa (2.2.) ikäihmisten perhekodin toiminnan loppumisen yhteydessä näin: ”Jokaisen on maksettava omat henkilökohtaiset menonsa.”

Nyt Rääkkylän kunta ottaa 1,5 miljoonan euron velan, jolla se maksaa tietoverkko-osuuskunnan lainoja (velkoja) kerralla neljältä vuodelta. Eikös jokaisen pitänyt maksaa velkansa ja menonsa itse? Herää kysymys, ottivatko kunnanvaltuutetut ensin itselleen valopiuhan, eivät sitä maksaneet, ja nyt kaikki kuntalaiset, nekin, jotka eivät sitä ottaneet, joutuvat maksamaan miljoonia euroja. Tietoverkko-osuuskunta on hyväosaisten leikkikalu.

Kun lapseni ja lapsenlapseni tulevat käymään Rääkkylän Niemisessä, he aukaisevat läppärinsä ilman mokomaa valopiuhaa, ja heillä on hetkessä internetyhteys ympäri maailmaa. Jos nyt rääkkyläläiset saavat yhteyden noin kaksi sekuntia nopeammin, kuinka hyödyllisesti ja mihin he sekunnit käyttävät? Koko Rääkkylän tietoverkko-osuuskunnan sekoilu on mielestäni korruptiota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samat ihmiset omistavat ainakin osittain tietoverkko-osuuskunnan, myöntävät pankin luottamushenkilöinä osuuskunnalle pankkilainan, ovat kunnan päättävissä elimissä, päättävät, että kunta takaa lainan, ottavat itselleen valopiuhayhteyden nimellisellä maksulla (100 euroa/liittymä), eivät maksa tietoverkkovelkojaan tietäen, että kunta joutuu sen takaajana maksamaan.

Jos valopiuhaan liittyjät maksaisivat itse koko hömpötyksensä, voisi moni heistä liittyä köyhien ruoka-almujonoihin eivätkä kävelisi rinta rottingilla suurina omistajina.

Kuntalaisille pitäisi avoimesti ilmoittaa, kuka tässä nettoaa miljoonia. Tietoverkko-osuuskunnan pitäisi antaa mennä velkasaneeraukseen. Rääkkylän noin 2 000 asukkaasta on iso osa lapsia, nuoria tai sairaita, jotka eivät voi maksaa edes veroja, vaan ovat väkisinkin se osa väestöstä, joka päinvastoin tarvitsee kunnan erilaisia palveluja. He eivät voi osallistua valopiuhan velkojen maksuun. Suurin osa eläkeläisistä maksaa veroa ja on sitä maksanut vuosikymmeniä.

Tietoverkko-osuuskunnan puheenjohtaja Tuure Hirvonen sanoo Karjalaisen mukaan (13.2.), ettei kukaan tiennyt, minkälainen hankkeesta tulisi. Kuinka ja millä arvioilla kukaan yksityinen rupeaisi omilla vaoillaan rakentamaan mitään miljoonia maksavaa tietymätöntä?

Hirvonen myös mainitsee, että valtuusto päätti viedä valopiuhan jokaiseen kotiin. Pöllästyttäviä, järjettömiä päätöksiä! Ei valtuusto voi päättää, että kunnassa jokaisen talouden on otettava valopiuha! Ei myöskään valopiuha ottanut vastuulleen puuttuvaa pääomaa, kuten Tuure Hirvonen kirjoituksessaan lausuu.

Kunnanvaltuutetut ovat ottaneet valopiuhan puuttuvan pääoman kunnan vastuulle, kunnan omavelkaisella lainantakauksella. Vieläpä kunnanvaltuutettu Merja Leskinen sanoo, että jos tietoverkko-osuuskunta joutuu saneeraukseen, se voi aiheuttaa häiriöitä sähköpostissa.

Mitä ihmeen maksajia kuntalaiset ovat heidän sähköposteistaan? Ei ainakaan minun sähköpostini kärsi siitä yhtään, mutta minähän maksankin laskuni itse. Lisäksi minkä vuoksi ja mitä varten Merja Leskinen halusi pimittää lainan oton ja takauksen maksun tarkoituksen poistamalla tietoverkko-osuuskuntaan liittyvät lausumat, vaikka koko kokous oli esityslistan mukaan vain tämän yhden asian tähden kutsuttu koolle?

Kiitos Jouko Päiviselle ja Petteri Pakariselle kunnan asioiden erittäin hyvästä valvonnasta ja eriävistä mielipiteistä sekä valituksesta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. On hyvä muistaa, että jos ei jätä eriävää mielipidettä, silloin kannattaa tehtyä päätöstä.

Samoin haluan kiittää valveutunutta ja asiallista Karjalaisen toimittajaa Sirpa Suomalaista erittäin hyvistä ja valaisevista artikkeleista. Niistä kuntalaisetkin saavat hyvää ja todellista tietoa, sillä ei kaikilla ole mahdollisuutta mennä kuuntelemaan valtuuston kokouksia. Näin voimme muodostaa omat mielipiteemme valtuutetuista, heidän tekemiensä ja tekemättä jättämiensä asioiden perusteella.

Teksti:

Marjatta Pääkkönen