Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Nuuskaan ja sähkötupakkaan liittyy välitysverkosto, joka käyttää hyväkseen jopa kymmenvuotiaita

  • Lukijan kirjoitus
  • Juha Inkinen

Poliisi tiedotti nuuskan käytöstä kouluissa, nimimerkki Äiti kirjoitti huolestaan ja Karjalainen uutisoi mielipiteistä nuuskaa kohtaan.  Tuon esille nuuskaan ja sähkötupakkaan liittyviä asioita, joita ovat kertoneet vanhemmat. Yhdistyksemme verkostot ulottuvat Joensuun kaupunginosiin ja lähikuntiin. Kertomaani ei voi yksilöidä mihinkään kaupunginosaan tai kylään, kouluun tai perheeseen.

Lasten päihteiden käyttö ei ole vain sellaista kokeilua, minkä vanhemmat sukupolvet muistavat nuoruuteen kuuluvana perushölmöilynä. Nuuskaan ja sähkötupakkaan liittyy välitysverkosto, joka koukuttaa, käyttää hyväkseen ja pelottelee jopa kymmenvuotiaita.

Alakoululainen ei osta nuuskaa aikuiselta vaan yläkoululaiselta, jota ihailee ja johon haluaa samaistua. Nuuskasta kiinni jäänyt lapsi ei kerro, keneltä on ostanut. Lapsi pelkää tulevansa hakatuksi, ja on ymmärrettävää, että vanhemmat uskovat uhan – niin todellinen lapsen pelko on. Velaksi myyminen pitää lapsen kiinni välitysverkostossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pyramidin huipulla ovat täysi-ikäiset tavaran hankkijat, joiden kiinni saaminen on tärkeintä ja samalla vaikeinta.

Tarvitsemme lasten nuuskankäytön ja muun hölmöilyn metoo-kampanjan. Olisi ehdottoman tärkeää, etteivät vanhemmat piilottelisi ikäviä asioita. Mikään asuinalue, koulu, vanhempien tulotaso, koulutus tai harrastukset eivät suojaa lasta päihteiltä.

Aikuinen, jos löydät lapselta nuuskaa, shit happens. Se on kerrottava lapsen kaverien vanhemmille ja kouluun. Salailu ei suojaa lasta vaan välitysverkostoa.

Olen hyvin tietoinen täitartuntariskeistä ja täin torjuntatavoista, kiitos Wilman. Wilman kautta tulisi viestiä myös lasten päihdekäytön trendeistä: siitä, miten päihdekäytön voi havaita ja mitä vaaroja ja lieveilmiöitä niihin liittyy. Tiedotteen toimintaohjeineen voisi laatia koulu yhdessä poliisin ja sosiaalityön kanssa.

Wilma ei yksin tee autuaaksi. Tarpeen on kouluviranomaisten, koulujen, poliisin ja muiden viranomaisten systemaattinen ja proaktiivinen näkyvä toiminta lasten päihteiden käytön estämiseksi. Viestin ei tule olla ”jos koulussamme olisi päihteitä, ne vaikuttaisivat...” vaan ”kun taistelemme koulussamme päihteiden käyttöä ja välitystä vastaan, toimimme näin...” ja ”teiltä vanhemmilta odotamme, että...”.

Lainsäädännön tulee suojella lasta, ei päihteiden välittäjiä. Pitäisikö koulussa työskentelevillä aikuisilla olla enemmän toimintaoikeuksia? Pitäisikö reput ja lokerot voida ratsata ilman erityistä syytä? Me aikuisetkin puhallamme alkometriin ratsiassa.

Leena Leskinen

puheenjohtaja, Joensuun alueellinen vanhempainyhdistys