Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Pientaloihin tarvitaan sähkönkäytön automaatiota

  • Lukijan kirjoitus
  • Kimmo Kirves
Yli puolta ulkovalaistuksesta ohjataan liike- tai hämärätunnistimilla. Yli puolta ulkovalaistuksesta ohjataan liike- tai hämärätunnistimilla.

Kuluttajien odotetaan olevan aktiivisia sähkömarkkinoilla, mutta kuinka kiinnostuneita he ovat omasta sähkönkäytöstään? Kilpailuttavatko he säännöllisesti sähkösopimustaan? Vain noin 13 prosenttia pientaloasujista seuraa sähkönkäyttöään säännöllisesti ja puolet kilpailuttaa sähkösopimustaan muutaman vuoden välein.

Pientaloasujien sähkösopimus on useimmiten toistaiseksi voimassa oleva, ja pörssisähkötuotteen on valinnut vain noin 7 prosenttia kuluttajista.

Viime vuosien kotoilu ja kodinlaittoinnostus näkyvät kotien laitekannassa. Niin kodin viihdelaitteet kuin kodinkoneet jääkaapeista pesukoneisiin ovat uudehkoja. Yli kymmenen vuotta vanhoja laitteita ei kodeissa enää merkittävästi ole; vanha laite on useimmiten säiliöpakastin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Merkittävä osa kodeista valaistuu energiatehokkailla lampuilla, mutta ledilamppujen osuuden (40 prosenttia) kasvattamisessa on vielä paljon mahdollisuuksia. Uusilla kodin laitteilla ja hyvillä lamppuvalinnoilla on suotuisa vaikutus myös kotien energiankäyttöön.

Energiatehokas sähkönkäyttö tai energiankäytön ohjaus halvimpien sähkönhintojen hyödyntämiseksi vaatii toimiakseen automatiikkaa.

Nykyaikaista talotekniikkaa vanhemmissa pientaloissa on todella vähän, vain muutamalla prosentilla. Ulkovalaistuksessa sen sijaan peräti 55 prosentilla vastaajista oli ulkovalaistus, jota ohjataan liike- tai hämärätunnistimilla.

Automaatiojärjestelmien merkitys kasvaa tulevaisuudessa, jotta talon omistaja voi hyödyntää eri säätömahdollisuudet mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata sähkön hinnan, ulkolämpötilan, sääennusteen tai poissaolon perusteella. Valaistusta voidaan ohjata samoin – valot voi sammuttaa vaikka etänä.

Aurinkosähkö ajatustasolla ja puhtaana vaihtoehtona on monien suosiossa, mutta aitoa kiinnostusta investointeihin on toistaiseksi vähän. Vain noin kolme prosenttia pientaloasujista suunnittelee investoivansa aurinkosähköön. Puolet pientaloasujista on halukkaita investoimaan energiatehokkuuteen tai omaan energiantuotantoon. Vain viidennes vastaajista on valmis investoimaan yli 3 000 euroa.  

Teksti:

Päivi Suur-Uski

asiantuntija

Motiva Oy