Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Minäkin olen etelän eliittiä

  • Lukijan kirjoitus

Ainakin, jos on uskomista Jyrki Utriaisen kolumniin 23.3. Karjalaisessa. Pyöräilen, nyt jo yli 63-vuotiaana, 13 kilometrin työmatkat päivittäin kesät talvet helteessä ja tuiskussa, kuten olen tehnyt jo kouluajoista asti, ja vieläpä Kontiolahdelta Joensuuhun.

16-vuotiaana kesällä 1970 päätin, etten koskaan aja ajokorttia enkä hanki autoa. Päätös on pitänyt, ainakin tähän päivään saakka. On joitakin kertoja, jolloin auto olisi ollut tarpeen, mutta uskomattoman paljon pystyy pyörällä hoitamaan monenmoisia asioita. Kierrätykseen menevät polkien niin muovit, lasipurkit kuin metalliset tölkitkin.

Koska minulla ei ole mahdollisuutta hyötyä julkisesta liikenteestä, on pakko turvautua joko polkupyörään tai taksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olen valinnut ensimmäisenä mainitun vaihtoehdon sähköisenä.

Siksi tuntuukin kummalliselta, että minua verrataan etelän eliittiin ja sanotaan, ettei pyöräily onnistu näillä leveysasteilla, osin huonon tienhoidon vuoksi.

On totta, että on päiviä, jolloin henkeni kaupalla seikkailen liukkailla väylillä tai rämmin yksityistien umpihangessa, jolloin sähköstä on apua, ja voimat voi keskittää ohjaamiseen sähkön avustaessa itse liikkumista.

Joissakin mielipiteissä on sanottu, että sähköavusteisten pyörien hankinta-avustus on autoilijoilta pois, ja heille pitäisi korvata auton hankinta 4 000 euroon saakka.

Tämä on turhaa vastakkainasettelua, ja pitää ymmärtää, että avustetaan siellä missä apu on parhaiten kohdennettavissa.

Koen, että yhteiskunnalle tulee kokonaisuudessaan suurempi säästö, vaikka saisin liikenneministerin ehdotuksen mukaisen avustuksen sähköavusteisen polkupyörän hankintaan, kuin että minulle järjestettäisiin mahdollisuus julkisen liikenteen käyttämiseen.

Jokainen tapaus on erilainen, ja yhteiskunnalla pitää olla vaihtoehtoja helpottaa niin ihmisten liikkumista, kunnon yllä pitämistä kuin päästöjen vähentämistä.

Yksittäisen ihmisen mahdollisuudet eivät ole kovin suuret ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta kyseinen avustus voi olla kyseiselle ihmiselle suuri apu hänen panoksessaan torjua ilmastonmuutosta.

Reijo Tuononen

tuotantojärjestäjä,

Joensuu

Jyrki Utriaisen kolumni 23.3.:

Kolumni: Sähköpyörällä, sano Berneri - sähköpyörällä, sano!