Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Siun sotella hoitajamiehitys pielessä

  • Lukijan kirjoitus
Kuvituskuva. Kuvituskuva.

Olemme omaisina seuranneet muutaman viikon ajan toimintaa osastolla 2G.

2G on vatsakirurginen osasto, joka on yleensä täynnä suuriakin vatsakirurgisia operaatioita käyneitä potilaita. Eli potilaat ovat paljon hoitoa ja seurantaa vaativia.

Osaston hoitajamiehitys on niin pielessä kuin vai voi olla. Osaston sisällä on niin sanottu valvontahuone, jossa on potilaat, jotka tarvitsevat ” tehohoitoa” muun osastohoidon lisäksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huoneessa on neljä potilaspaikkaa ja hoitajia kuuluisi olla kaksi. No, eipä ole läheskään joka päivä. Näitä huonokuntoisia potilaita kuuluisi olla esimerkiksi röntgeniin käyttämässä sairaanhoitaja, mutta ei hän ehdi sitä tehdä.

Kuljetukset tekevät henkilöt, joilla ei ole mitään sairaanhoidollista koulutusta, ja niinpä vahinkoja voi sattua niin kuin oli lähellä viime viikolla.

Hoitajia saattaa olla koko osastolla vuorossaan vain kuusi. Joku voisi olla sitä mieltä, että potilasturvallisuus on pahasti uhattuna. Ensiavuksi siirrellään hoitajia muilta osastoilta, mutta ei sairaanhoitajakoulutuksella voi olla jokaisen erikoisalan osaaja.

95 prosenttia tämän osaston hoitajista ovat todella osaavia, lämpimiä ja potilaan huomioonottavia, ja yrittävät hymyillä (vaikka kyynelten läpi). Se loppu 5 prosenttia on varmaan jo niin turhautuneita, että eivät enää jaksa.

Hoitajathan eivät näitä ongelmia tuo esille kuin kyseltäessä. Eli, jos johto nyt käy hoitajien kimppuun syyttäen juoruilusta, se ei pidä paikkaansa.

Paikalliset päättäjät ja maakunnan ministerikin suitsuttavat Siun soten erinomaisuutta. Se on ihan täyttä soopaa. Haastaisin heitä etsimään 10 Siun Soten työntekijää, joilla olisi edes jotain hyvää sanottavaa siitä. Kustannustehokashan se varmasti on.

Mitähän tälläkin osastolla pitää sattua, että jotain tapahtuu. Kiitos kuitenkin osaston lääkäreille ja hoitajille ja kovasti jaksamista.

Seija Matilainen