Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Mielipide

Mielipide: Onko yleisötilaisuuksissa esitetyillä mielipiteillä minkäänlaista merkitystä kaavaprosessiin?

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Kirjoittaja kysyy, onko kaupunkilaisten mielipiteitllä Wanhasta Jokelasta taaskaan mitään merkitystä. Kirjoittaja kysyy, onko kaupunkilaisten mielipiteitllä Wanhasta Jokelasta taaskaan mitään merkitystä.

Viime keskiviikkona esiteltiin Joensuussa yleisölle Wanhan Jokelan tontin eli Torikatu 26:n asemakaavan kaavoitusprosessin kulku. Tontin kaavoitus tullee edelleen herättämään paljon keskustelua. Keskustelua herättänee vielä myös käynnissä oleva Hasanniemen asemakaavoitus.

Keskiviikon tilaisuudessa yleisöstä esitettiin toive, että myös osayleiskaavaprosessin mielipiteet huomioitaisiin asemakaavavaiheessa. Kaupungin vastauksen perusteella Jokelan tontin rakennussuojelukysymykset tullaan kuitenkin ratkaisemaan mahdollisimman ”neutraalin ja rauhallisen” ulkopuolisen rakennusperintöasiantuntijan esityksen perusteella. Sen lisäksi muun muassa tontin lisärakentamistarve sovitaan maanomistajan ja viranomaisten välisissä neuvotteluissa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mielipiteitä saa toki esittää aivan mielin määrin, mutta onko niillä käytännössä minkäänlaista merkitystä itse kaavaprosessiin? Monille on suuri ponnistus saapua paikalle yleisötilaisuuksiin, perehtyä kaavoitusasiakirjoihin ja laatia mielipiteensä. On erittäin huonoa hallintoa jättää huomioimatta nämä mielipiteet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näinhän kävi esimerkiksi Hasanniemen yleiskaavoituksessa. Kaikki Hasanniemen virkistyskäyttöä puoltavat mielipiteet kuitattiin sillä, että aluetta tulisivat käyttämään vain alueen asukkaat ja että virkistyskäyttöä varten on olemassa viereinen Koivuniemen puisto, joka kuitenkin käytännössä pitää sisällään lähinnä koirapuistot sekä frisbeegolf-radan.

Keskustan osayleiskaavassa Hasanniemen metsämansikkapaikalle on kaavoitettu omakotitaloja, joita kukaan ei kuitenkaan noussut kaavatyön aikana puolustamaan.

Kaupungilla olisi valta kaavoittaa asuinympäristöä, joka ottaisi huomioon paremmin asukkaansa ja koko kaupungin viihtyisyyden. Mutta ainakin keskiviikkoinen tilaisuus antaa olettaa, että kaupunki nojaa kaavoituksessa asiantuntijatietoon, laskelmiin väestömäärän kehityksestä sekä rakennuttajien toiveisiin tehokkaista rakennusneliöistä.

Tällaisella suunnittelulla saadaan aikaan sielutonta ja ankeata kaupunkikuvaa.

Joensuulaisia kehutaan luoviksi ja yhteisöllisiksi ihmisiksi. Joskus tulee väistämättä mieleen, että nuo piirteet kumpuavat esiin siitä nujerruksesta, mitä asukkaat osallistuessaan saavat osakseen.

Anna Lehtinen

Joensuu