Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Mielipide

Mielipide: Kuolemansairaitakin pallotellaan Joensuussa

  • Lukijan kirjoitus
  • Marko Puumalainen
Kirjoittaja on kauhuissaan, kuinka potilaita siirretään Siilaisilta muihin hoitopaikkoihin. Kirjoittaja on kauhuissaan, kuinka potilaita siirretään Siilaisilta muihin hoitopaikkoihin.

Ihmetystä ja suoranaista kauhua on herättänyt omaisissa Siilaisen kuntoutusosastolla olevan potilaan pallottelu. Potilas on vakavaa muistisairautta sekä eturauhasen luustoon levinnyttä syöpää sairastava, aviomies, isä, veli sekä ystävä.

Tämän lisäksi hän kaatuessaan mursi lonkan, joka leikattiin sairaalassa. Mutta eipä alkanutkaan parantua, lääkäri siellä sanoi, että kuukauden sisällä yleensä potilas menehtyy. Todella kannustavaa ja varmaankin osin tottakin.

Monilla osastoilla, muun muassa valvotussa tehohoidossa, kiertelyn jälkeen hänet siirrettiin Siilaisen kuntoutusosastolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hoito ja hoitajat olivat ammattitaitoisia ja huolehtivia. Pian huomattiin, ettei kuntoutettavaa ole, nesteytykset sekä suonensisäinen ruokinta jouduttiin lopettamaan.

Hoitoa ja huolenpitoa luvattiin jatkaa. Suullisesti useaan kertaan sanottiin ja myös hoitotietoihin kirjattiin, että potilas hoidetaan hamaan loppuun saakka Siilaisella. Jos potilaspaikoista tulee pulaa, veljeni siirretään samassa rakennuksessa sijaitsevalle palliatiiviselle osastolle.

Tämä oli puolisolle, lapsille ja sisaruksille todella helpottavaa tietoa, mutta kaikki puheet sekä lupaukset pyörrettiin.

Tulikin lääkäri, joka sanoi, että nyt siirto tuleekin Senioripihaan! Se ei ole sairaala vaan toimii yhdessä kotisairaanhoidon kanssa, mistä tarvittaessa soitetaan apua kipulääkkeiden antamiseen.

Kaikki luvattu tuntui unohtuneen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut vuonna 2010 saattohoitosuositukset, joiden mukaan sairaanhoitopiirit sekä terveyskeskukset ovat vastuussa hyvän hoidon yhdenvertaisesta organisoimisesta ja toteuttamisesta. Terveyskeskussairaalassa hoidetaan kokonaisvaltaisesti parantumattomasti sairaat potilaat, joille parantavaa hoitoa ei enää ole.

Eija Kokko

Hyvinkää