Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Mielipide

Mielipide: Kipupotilasta ei uskota omassa kivussaan - saatetaan epäillä lääkkeiden väärinkäyttäjäksi

  • Lukijan kirjoitus
  • Jouni Turunen
Kipupotilaita saatetaan epäillä lääkkeiden väärinkäyttäjäksi. Kipupotilaita saatetaan epäillä lääkkeiden väärinkäyttäjäksi.

Vakavan sairauden yhteydessä on suuri merkitys, kuinka hoidetaan kipua. Kipu pahimmillaan lamauttaa ihmisen täydellisesti. Kun kipu on läsnä koko ajan, yksilön voimat elää arkeaan loppuvat hyvin nopeasti. Suomessa on pyritty kehittämään laaja-alaisesti hyvää kivunhoitoa, mutta paljon on vielä tehtävää.

On ihmisiä, joiden päivään kipu sisältyy läsnä olevana koko ajan. Jokainen voi pohtia, millaista elämää se voi pahimmillaan olla. Kaikki fyysinen ja psyykkinen voimavara menee selviytymiseen. Tunnista tuntiin, aamusta iltaan, illasta taas seuraavaan aamuun.

Lääketieteellisesti nykyään voidaan tehdä paljonkin kivun poistamisessa, sen lievittämisessä, mutta on sairauksia, joihin liittyvän kivun hallinta ei ole kovin yksinkertaista. Esimerkiksi syöpäsairauteen liittyvät kivut voivat olla niin isot ja laajat, että parhaimmallakaan kivunhoidolla niitä on vaikea poistaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kipupotilasta ei koskaan pidä jättää yksin asiansa kanssa. Lähtökohtaisesti on niin, että yksilö itse on kipunsa paras asiantuntija. Hän tuntee ja tietää olonsa. Kipua ei pitäisi koskaan vähätellä eikä jossitella. Asiantunteva hoitotiimi kuuntelee ja keskustelee kivusta kärsivän kanssa.

Hoitohenkilökuntaa ei koskaan kouluteta liikaa hyvään kivunhoitoon. Lääketiede ja hoitomahdollisuudet maailmanlaajuisesti kehittyvät, ja Suomen on pysyttävä kehityksessä mukana.

Kipupotilas voi vielä nykyäänkin ajautua tilanteeseen, jossa häntä ei uskota omassa kivussaan. Saatetaan vähätellä ja epäillä koko kivun olemassa olokin. Ei ole harvinaista sekään, että kivusta kärsivää aletaan epäillä mielenterveyshäiriöstä kärsiväksi. Saatetaan jopa epäillä, että hän on kipulääkkeiden väärinkäyttäjä ja käyttäisi vahvoja lääkkeitä ilman perusteita.

On aivan selvää, että kipu pitkittyessään voi vaikuttaa myös kenen tahansa psyykkiseen jaksamiseen. Ihminen on kokonaisuus. Siksi onkin tärkeää huomioida kipupotilas kokonaisuutena. Niin fyysinen kuin psyykkinen vointi pitää hoidossa ottaa huomioon. Ketään ei pidä lähteä leimaamaan lääkkeiden väärinkäyttäjäksi.

Vahvojakin kipulääkkeitä tarvitseva käyttää niitä selviytyäkseen arjessa. Juuri tänä päivänä ja ensi yönä, jotta hän voisi elää mahdollisimman hyvää ja kivutonta aikaa. Olla toimintakykyinen niin pitkälle kuin mahdollista.

Hyvällä kivun hallinnalla ja hoidolla ehkäistään myös sairaslomia. Sairaudesta huolimatta henkilö saattaa kyetä tekemään työtä, jos ei aivan entisessä työssään, mutta ehkä uudelleen räätälöidyissä tehtävissä.

On suuri merkitys sillä, että sairaudestakin kärsivä voi kokea itsensä merkityksellisesti yhteiskunnassa työnsä kautta, jos työn tekeminen suinkin on mahdollista. Se antaa kenelle tahansa arkeen sisältöä monimuotoisesti.

Kari Viholainen

puheenjohtaja, Exitus ry