Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Mielipide

Mielipide: Hoito viedään Kuopioon – häpeä taittaa vastarinnan

  • Lukijan kirjoitus
  • Emmi Korhonen

Äskettäin uutisoitiin lapsettomuudesta seuraavia lukuja: ”Tällä hetkellä 20–29-vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Luvut ovat korkeita myös tästä seuraavissa ikäluokissa. Myös Väestöliitossa yllätyttiin tilastojen karuudesta.”

Joensuussa sijaitseva Pohjois-Karjalan keskussairaala on siirtämässä lapsettomuushoidoista vaikeimmat hoidot Kuopioon yliopistosairaalaan. Tämä estää monen vanhemmaksi kauan pyrkineen haaveet omasta lapsesta.

Työn sekä lapsettomuushoitojen ja näistä koituvan hiljaisen häpeän yhteensovittaminen tulee entistä raastavammaksi. Lapsettomuushoidoista koituvat kustannukset ovat vuodessa noin tuhat euroa. Kun osa hoidoista siirretään kauemmaksi, on otettava enemmän palkattomia vapaapäiviä ja hoidoista aiheutuu matkakuluja.
Useimmiten juuri näissä vaikeimmissa hedelmöityshoidoissa käyvät ihmiset ovat valmistautuneet vanhemmuuteen vuosia sekä turvanneet lapselle valmiiksi rakastavan ja huolehtivan ympäristön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhteiskunnassamme lapsettomuus on tabu, jonka takia Pohjois-Karjalan keskussairaala voi siirtää hoitoja muualle kaikessa hiljaisuudessa. Kukaan ei halua lapsettomuuden tuomaa häpeän leimaa otsaansa, eivätkä monet voi nousta vastarintaan jo pelätessään oman työpaikkansa puolesta.

Näinkö tuetaan syntyvyyttä Suomessa? Viedään viimeinenkin toivo omasta lapsesta kauemmas työssä käyviltä, tunnollisilta yhteiskunnan jäseniltä?

Lapseton äiti-ihminen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.