Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Mielipide

Mielipide: Susien dna-aineisto julkistettava

  • Lukijan kirjoitus
  • Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kirjoittaja epäilee susikannan puhtautta. Kirjoittaja epäilee susikannan puhtautta.

Ammuin 1960-luvun alussa suden, ja Erkki Pulliainen tarvitsi erittäin tarkat tiedot väitöskirjaansa sen värityksestä. Aivan erikoisesti piti tehdä selkoa, olivatko kynnet täysin mustat ja olivatko etujalkojen ranteissa mustat juovat. Ne olivat puhtaan suden ehdottomat tuntomerkit. Tämä on mainittu hänen väitöskirjassaankin. Ampumallani sudella nämä merkit olivat juuri tuollaiset.

Lähes kaikilta nykyään kaadetuilta susilta puuttuvat nuo tuntomerkit, mutta Oulun yliopiston dna-tutkimuksen mukaan ne ovat kumminkin puhtaita yksilöitä.

Kun Perhossa ammuttiin susia, joita pidettiin koirasusina, niiden jalkoja ei annettu kuvata, vaan ne peitettiin kankaalla ja ruhot poltettiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oulun yliopisto totesi ne puhtaiksi, ja ankara tuomio julistettiin. EU puolestaan on ilmoittanut kantanaan, että koirasudet olisi hävitettävä.

Erkki Pulliainen ilmoitti 1970-luvulla, että Suomessa olisi annettava koiran risteytyä suteen, jotta silloinen lähes olematon kanta lisääntyisi. Suden ominaisuudet kyllä myöhemmin veisivät voiton.

Nykyistä Suomen dna-verrokkiaineistoa alettiin kerätä maamme susikannasta vuonna 1998. Se on Turun yliopiston evoluutiobiologian sovelluskeskuksen johtajan Veijo Jormalaisen hallussa.

Oltiinko silloin varmoja, että kanta oli puhdas? Jos se kerättiin koirasusista, kuten lienee tapahtunut, se ei ollut puhdas. Kun verrokkiaineistoa kuitenkin pidetään puhtaana, ja nyt kaadettuja sekasusiakin verrataan siihen, todetaan kaadettujen yksilöiden täyttävän puhtaan suden ominaisuudet.

Tätä aineistoa Oulun yliopiston professori Jouni Asp käyttää määrittäessään kaadettujen yksilöiden puhtauden. Nyt ovat monet arvovaltaisetkin tehot vaatineet käytettävää dna-verrokkiaineistoa julkistettavaksi, jotta sitä voitaisiin verrata esimerkiksi Venäjällä todella varmaan puhtaaseen dna-aineistoon.

Silti aineistoa pidetään salassa vedoten liikesalaisuuteen, vaikka se on kerätty verovaroin.  

Tämä aineisto olisi ehdottomasti saatava vertailuun, jotta varmuus asiasta tulisi ilmi. Olipa tulos mikä hyvänsä, tämän jälkeen voitaisiin todeta Johannes Virolaisen tapaan, että pulinat pois.

U. Pekka Kinnunen, Ilomantsi