Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Mielipide

Mielipide: Rakentavaa sote-keskustelua, epäkohdat on korjattava

  • Lukijan kirjoitus
  • Martti Kainulainen / Lehtikuva
Eduskunnassa keskusteltiin sotesta torstain täysistunnossa. Eduskunnassa keskusteltiin sotesta torstain täysistunnossa.

Toimittaja Pekka Puustinen kritisoi (Karjalainen, 12.4.) julkisuudessa käytyä sote-keskustelua ja erityisesti kolmen miljardin säästöjen kyseenalaistamista pelotteluksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on vuosikymmeniin maamme suurin uudistus ja se koskettaa jokaista suomalaista, joten on toden totta tarpeen käydä asiasta rakentavaa keskustelua myös asiantuntijoita kuunnellen ja ilman poliittisia intohimoja.

Hallituksen kaavailluissa uudistuksen on määrä rajoittaa kustannusten kasvua tulevaisuudessa kolmella miljardilla eurolla, mutta asiantuntija-arvioiden mukaan kuitenkin säästöt uhkaavat kääntyä lisämenoksi.

Esitetty valinnanvapausmalli pirstoo palveluketjun osiin ja luo kannusteita kermankuorinnalle ja estää palvelujen integraation. Nyt sote-yhtiöille mahdollistetaan tuloksenteko niin, että kalliita ja paljon hoitoa tarvitsevia potilaita lähetetään herkästi erikoissairaanhoitoon ja näin maakunnan vastuulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samoin hallitus myös luottaa, että kilpailu karsii kustannuksia. On vaikea uskoa, että terveyspalveluihin syntyisi vahvaa kilpailua, kun muistetaan, kuinka keskittynyt ala jo nyt on. Nykyiset valtakunnalliset ketjut sementoivat itsensä suurimpiin kaupunkeihin, mutta miten käy haja-asutusalueiden.

On selvää, että sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus tarvitaan, mutta se on tehtävä alkuperäisiä tavoitteita, palveluiden saatavuutta ja eheämpiä hoitoketjuja, edistäen. Tarvitaan uudistuksen johtamista niin, että julkisella terveydenhuollolla on kokonaisvastuu, jota yksityiset riittävällä tavalla täydentävät.

Asia on eduskunnan käsittelyssä, ja siellä sille on annettava riittäväsi aikaa niin, että siinä nyt olevat epäkohdat voidaan korjata.

Riitta Myller
kansanedustaja (sd.)
Joensuu