Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Mielipide

Mielipide: Sisäilmaongelmat vakava asia

  • Lukijan kirjoitus
Kontiolahden terveyskeskusta remontoitiin vuonna 2015. Nyt sen on todettu olevan lähes purkuvalmis. Kontiolahden terveyskeskusta remontoitiin vuonna 2015. Nyt sen on todettu olevan lähes purkuvalmis.

Kontiolahdella, etenkin Lehmossa, käy sotekeskustelu kiivaana. Keskustelua käydään suunnitelluista palvelurakenneratkaisuista. Mikä on Lehmon terveysaseman rooli?

Karjalaisessa (14.4) oli mielenkiintoinen, Lehmon aseman työntekijöiden kirjoitus, jossa he totesivat rakennuksen olevan sairas. Samalla henkilöstö pitkälti naulasi päätökset Siun soten puolesta.

Meillä Kontiolahdella oli vielä joitakin vuosia sitten hyvin yleinen käytäntö, että sisäilma-asiat lakaistiin lähes maton alle. Niistä valittajat leimattiin. Leimaaminen johti siihen, että asioista ei juurikaan uskallettu puhua, vaihdettiin työtä tai kärsittiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lähes joka kerta, kun vierailen terkkarilla, kyselen henkilökunnalta työstä ja talosta. Vihjailuja on tullut, että ilmastointi ei pelaa, on tukalaa työskennellä. Nämä olen sitten vienyt eteenpäin. Lehmon terveysaseman lisäksi meillä on muitakin rakennuksia, joissa on ”tukalaa työskennellä ja olla”.

Tällaisia ovat Lehmon urheilukeskuksen huoltorakennus ja kirkonkylän terveyskeskus.

Kaikille näille on ominaista, että niiden perusteellista tutkimista esitettiin vuosien mittaan usein. Vastauksena oli aina, että ne ovat täysin kunnossa.

Ennen kirkonkylän terveyskeskuksen miljoonan maksanutta keittiöremonttia vuonna 2015 esitin perusteellista selvitystä. Nyt on todettu, että kirkonkylän terveysasema on lähes purkuvalmis.

Urheilukeskuksen huoltorakennuksessa on remontin yhteydessä huomattu olevan runsaasti hometta ja kosteusvaurioita.

Ei Kontiolahti mikään poikkeus ole. Vastaavia tapauksia on maa pullollaan.

Jollei virkakoneisto ole kuulolla ja suhtaudu ongelmiin riittävällä vakavuudella, vaati asioiden selvittely kuntalaisilta ja päättäjiltä paljon: odistustaakka jätetään heille.

Kontiolahden valtuustossa esitettiin jopa, että pitäisi rajoittaa valtuusto- ja kuntalaisaloitteita. Koetaan ehkä, että valtuuston arvovaltaa syö vaikkapa kahviautomaatista päättäminen. Toisaalta aloitteet lähtevät kuntalaisten tarpeista ja huolista. Valtuutettujen tehtävä on niitä tuoda esille.

Jos jotain hyvää haluaa nostaa esille, se on, että nyt Lehmon urheilukeskuksen huoltorakennus saadaan kuntoon ja Siun soten palvelurakenneratkaisut tehtyä ilman, että Kontiolahtea tarvitsee kuulla sen koommin.

Vesa Kuronen

kunnanvaltuutettu (sd.)

Kontiolahti