Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Mielipide

Mielipide: Valtion metsät pelkkää pusikkoa

  • Lukijan kirjoitus
  • Jaakko Pikkarainen
Metsähallituksen metsät on kirjoittajan mielestä ylihakattu ja raiskattu. Kuvituskuva. Metsähallituksen metsät on kirjoittajan mielestä ylihakattu ja raiskattu. Kuvituskuva.

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen ja luontopalvelujohtaja Timo Tanninen olivat huolissaan rahan riittävyydestä luontopalvelujen järjestämiseen (Mielipide, 17.4.).

Nykyinen eduskunta lisäsi Metsähallituksen velvoitetta tulouttaa valtiolle kymmeniä miljoonia euroja lisärahaa vuosittain. Se tarkoittanee puunmyyntituloja – ja lisääntyviä hakkuita valtion metsistä.

Kansalaiset odottavat Metsähallitukselta muun muassa luontopalveluiden hyvää laatua, mutta kansanedustajien päätöksien seurauksena se ei voi käyttää metsänmyyntitulojaan palveluidensa rahoittamiseen. Valtio käyttää tuloutetut varat muihin tarkoituksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsähallituksen johdon huoli on aiheellinen. Pääjohtaja Hyttinen pohjoiskarjalaisena lienee tietoinen ainakin Metsähallituksen Itä-Suomen metsien nykyisestä tilasta ja puuvarannoista.

Yli 30 vuotta Metsähallituksen metsissä liikkuneena maallikkona minulla ei tietenkään ole metsäammattilaisten ammattitaitoa arvioida valtion metsien puuvarantoja, mutta näkemäni ”kehitys” ainakin Ilomantsissa ja Lieksassa on järkyttävää. Luonnonsuojelualueita lukuun ottamatta valtion metsät ovat ryöstöhakattuja, pelkkää kuitupuuta kasvavaa, jalkaisin kulkukelvotonta metsän irvikuvaa. Siellä ei viihdy ihminen eikä riista. Valtion mailla on pelkkää biomassan tuotantopeltoa.

Surullisena esimerkkinä riistohakkuista voisi olla Metsähallituksen mäntymetsä Lieksassa, Valamantien alussa. Joitakin vuosia sitten se ensin ensiharvennettiin ja parin vuoden päästä hakattiin aukoksi. Parhaassa kasvuiässä ollut, miehen käsivarren paksuinen männikkö tuhottiin valtion rahantarpeeseen.

Ilmeisesti Metsähallituksen tulostavoitteista päättävät kansanedustajat eivät ole tietoisia Metsähallituksen metsien todellisesta tilanteesta vaan kuvittelevat meidän yhteisten metsiemme olevan jatkuvan tehohakkuun ehtymätön pankki, jota voidaan hyödyntää suruttomasti.

Suosittelen kansanedustajille retkeilyä muuallekin Metsähallituksen metsiin kuin kansallispuistoihin, jotta heille selviäisi valtiovallan harjoittama metsiemme raiskauksen nykytila. Kohta meillä ei enää ole, mistä ottaa.

Kansanedustajat voisivat ottaa oppaikseen paikallisia asukkaita, jotka voisivat näyttää heille, minkälaisia ovat valtion metsät.     Luontomme tuhoaminen alkoi soiden ojittamisella. Sillä aloitettiin monimuotoisuuden hävittäminen, ja hävittämistä jatkettiin metsälannoituksilla. Ne viimeistelivät vesistöjemme elämän lopettamisen.

Nyt on menossa metsien hävitys, vaikka metsäammattilaiset antavat muuta ymmärtää. Pusikot, jotka nyt kasvavat, eivät ole metsää. Haketta niistä kyllä tulee kiihtyvällä vauhdilla.

Riistaa Pohjois-Karjalan metsissä ei enää juuri ole. Kanalintujen elin- ja soidinalueet on tuhottu kauniista suojelupuheista huolimatta. Petoeläinten tolkuton suojeluvimma on viimeistellyt riistakantojen tuhoutumisen.

Kanahaukkoja on enemmän kuin kanalintuja, ja sudet ovat hävittäneet metsäpeurakantamme. Niiden työn ovat täydentäneet alati kasvaneet karhu- ja ilveskantamme niin, ettei hirviäkään enää ole kuin Pielisen rantavyöhykkeillä.

Luontomme suojelijoita tuntuu riittävän, ainakin mediassa. Risuparrat ja kirjavat villapaidat metsästysvastaisten puheiden ohella ovat vain tuulen suhinaa puiden oksistossa. Oikeat ratkaisut luonnonsuojeluun vain puuttuvat.

Esko Lagerblom

metsästävä luonnonsuojelija