Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Mielipide

Mielipide: Pian on pyörätuolilla vaikea päästä kokouksiin

  • Lukijan kirjoitus
  • Jouni Turunen
Kirjoittajan mielestä Pielisjoen linna ei sovellu vammaisjärjestön kokoontumispaikaksi. Kirjoittajan mielestä Pielisjoen linna ei sovellu vammaisjärjestön kokoontumispaikaksi.

Vammaisjärjestöjen toimitiloihin on tulossa huolestuttavia muutoksia. Tuleeko tästä uusi vammaisjärjestöjä syrjivä käytäntö Joensuussa?

Me vammaiset toimimme monissa järjestöissä, jotka sekä ajavat asioitamme että työllistävät ja järjestävät muuta vapaaehtoistoimintaa, kuten kerhoja ja vertaisryhmiä. Tämä osallistuminen on tärkeää edes jonkinlaisen elämän ylläpitämiseksi ja virkistäytymiseksi. Hyvä on myös välillä nähdä muutakin kuin kodin seinät.

Joensuussa toimii kaksi isoa järjestöyhteistyötä koordinoivaa järjestöä, Pohjois-Karjalan järjestöasian neuvottelukunta Jane ja Kotikartanoyhdistys ry. Molemmissa on tehty ratkaisuja, jotka syrjivät apuvälineiden kanssa liikkuvia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järjestöasian neuvottelukunta Jane mainostaa nettisivuillaan kokoontuvansa Pielisjoen linnassa. Onhan se hieno paikka, mutta jättää useimmat vammaisjärjestöt kadulle. Pyörätuolilla ei niin vaan kelata ylös kokoussaliin. Toivottavasti tähän on muutos tulossa. Luvattu on.

Kotikartanoyhdistys muuttaa näinä päivinä Piparkakkutalona tunnettuun taloon Kauppakadulla. Kotikartanolla käyneille vammaisjärjestöille tila on täysin sopimaton.

Jopa ns. isompi kokous-  ja harrastetila on toisessa kerroksessa. Kotikartanoyhdistykseen kuuluu yli 10 vammais- ja potilasjärjestöä. Osalle Kotikartano on ollut pääsääntöinen kokoontumispaikka. Kaikilla ei ole omaa toimistoa kaupungilla.

Piparkakkutalon sisääntulon ympärille laitetut kaiteet eivät auta yhtään, jos ihminen istuu pyörätuolissa. Sisälle taloon on monta tasoa portaita. Luiskia rappuihin ei saa, koska portaat ovat liian korkeat ja jyrkät. Tarpeeksi loivan luiskan pituus tulisi esteeksi muulle liikkumiselle.

Edes invataksikuljettajat eivät pysty vetämään selkäänsä rikkomatta ihmisiä sisään pyörätuolissa. Lisäksi talo on suojeltu, joten siihen ei edes saa tehdä kovin paljon liikkumista helpottavia rakenteita. Hissin tai porrasvedon laittamista avuksi portaisiin voisi selvittää.

Pyörätuolin kanssa liikkuvien virkistäytymis- ja kokoustilat vähenevät merkittävästi Kotikartanoyhdistyksen muuttaessa keskustan esteellisimpään taloon. Kun muutoksia  talojen oviympäristöihin aletaan tehdä, pitää meidän asiantuntijoiden olla mukana suunnittelussa.

Salli Alajuuma

Vammaisia- ja pitkäaikaissairaita edustavien järjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtaja