Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Mielipide

Mielipide: Paino-ongelmaan on jokaisen tartuttava itse

  • Lukijan kirjoitus
  • Mikko Makkonen
Arkistokuva Arkistokuva

Karjalaisen pääkirjoitus (15.4.) otti kantaa tärkeimpään mahdolliseen asiaan, ihmisen omaehtoiseen hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Ketään ei tarvitse osoittaa sormella, kun osoitettavaa löytyy peilistä.

Kaikkea, mitä kaupasta löytyy ja mihin on varaa, ei voi syödä menettämättä hyvinvointiaan. Siinä ei syyttely ja hoito- ja terveyspalvelujen parjaaminen auta, jos itse ”huolehtii” pahoinvoinnistaan syömällä liikaa ja välttämällä fyysisestä ja samalla henkisestä kunnosta huolehtimista.

Olen työskennellyt kuljettajana ja taksiautoilijana 11 vuotta, ja liikuntahan se unohtui ja jäi taka-alalle. Työnkuvaan kuuluu odottelua kahviloissa ja huoltoasemilla, ja ylipainoahan sitä kertyi!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka söin suht’ terveellisiä aterioita, runsaasti salaattia ja käytin vähärasvaisia tuotteita mieluummin kuin muita, niin silti paino lisääntyi.

Sukurasitteenakin oleva lievä astma paheni ja rajoitti jo merkittävästi liikkumista varsinkin pakkaskeleillä. Kohonneeseen verenpaineeseen lääkkeet sain noin vuosi sitten. Ketä olisin voinut syyttää tästä? Sitäkö useimmiten heppoisilla perusteilla ja usein joukkolaulannan kohteena olevaa Siun sotea?

Tein johtopäätöksen: katsoin peiliin, totesin vielä kertaalleen itselleni, että olen ylipainoinen köllykkä. Aloitin 28.1.2018 lataamalla kännykkääni sovelluksen, jolla voin seurata syömisiäni ja liikkumistani. Siitä näen helposti, missä ruoka aineissa on vähemmän kaloreita.

Yhtään päivää en ole ollut nälässä, vaan olen syönyt valtaisien noutopöytäaterioiden sijaan esimerkiksi keittoja, kalaa, kanaa, kalkkunaa. Ensimmäisen kuukauden aikana en juuri lisännyt liikuntaa vaan odotin kepenemistä.  Kuukaudessa paino putosi noin kuusi kiloa! Aloitin lenkkeilyn, ja jatkoin syömällä sovelluksen suosittelemaa noin 2 200 kaloria päivässä. Olen tosin alittanut sen joka päivä ensimmäistä päivää lukuun ottamatta.

Kerron tilanteeni nyt vain ja ainoastaan kannustaakseni sinua, joka kärsit sopimattomista vaatteista, epämukavasta olosta, huonosta kunnosta, verenpaineesta tai astman oireista: tätä kirjoittaessani 15.4. painan noin 16 kiloa vähemmän kuin aloittaessani.

Verenpainelääkkeeni on pienennetty yhteen neljäsosaan. Astmapiippua en käytä enkä kuljeta enää mukanani, ja voin kävellä reippaasti pakkasessakin! Päivittäin halu liikkua on lisääntynyt, 5–7 kilometriä kävellen tai kesällä pyöräillen. Tämä kaikki on tapahtunut 2,5 kuukaudessa, ja tämä kaikki on ollut kiinni vain minusta itsestäni! Kuka muu tämän olisikaan voinut hoitaa? Vastuu omista elintavoista ja hyvinvoinnista on minulla ja sinulla!

Yhtä asiaa toivon yleisellä tasolla: ravintolat, kahvilat ja lounaspaikat, huomioikaa, että aina löytyisi aito kevyt vaihtoehto. Voisikohan maistuvia noutopöytiä rakentaa hieman kevyemmin, vähemmällä kermalla ja rasvalla? Emmehän käy enää savotassa!

Tätä päivää olisi myös tarjolla olevien ruokien kalorimäärien esillä pitäminen, jotta ne, jotka tahtovat, tietäisivät, mitä syövät. Ainoa oikea tapa ruokailla on syödä oman kulutuksen mukaisesti.

Ennaltaehkäisevään ja napakkaan, tosiasiat kertovaan terveydenhuoltoon ja liikuntaan innostamiseen olisi löydyttävä resursseja. Todelliset säästöt hyvinvoinnilla ja paremmalla elämänlaadulla höystettynä odottavat meitä jokaista.

On laihtumisessa negatiivinenkin puolensa: vasta ostettu puku on liian iso!

Veikko Ihanus
Kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Sivistyslautakunnan jäsen
Kitee