Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Mielipide

Mielipide: Vanhusten ala-arvoista kohtelua

  • Lukijan kirjoitus
  • Jarno Artika
Kirjoittaja on huolissaan, mitä soten valinnanvapaus merkitsee keskussairaalan tulevaisuudelle. Kirjoittaja on huolissaan, mitä soten valinnanvapaus merkitsee keskussairaalan tulevaisuudelle.

Alkuperäisen hallitusohjelman mukaan piti ensin laittaa julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto kuntoon ja suunnitella rahoitus. Kun nämä toimivat, niin sen jälkeen piti ottaa laajempi valinnanvapaus käyttöön. Nyt mennään kuitenkin valinnanvapaus edellä.

Ollaan tekemässä 6 miljardin (6 000 miljoonan) euron uusjakoa, joka on veronmaksajien rahaa. Kun kyse on tämän kokoluokan summasta, on selvää, että suuret monikansalliset terveys- ja hoivapalveluyritykset ovat ryminällä tulleet markkinoille.

Jalkoihin ovat jäämässä kotimaiset pienet terveys- ja hoivayritykset. Suuri summa suomalaisten verorahoja siirtyy pois Suomesta ja osa vielä niin, ettei veroja makseta mihinkään. Pienille paikkakunnille nämä jätit eivät meidän terveyttä tule hoitamaan, vaan tilanne asiakkaan (potilaan) kannalta säilyy jotakuinkin ennallaan. Jonot eivät häviä mihinkään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kasvukeskuksissa jonot lyhenevät joksikin aikaa, mutta kun markkinat on jaettu uudelleen, alkavat jonot taas kasvaa. Tulemme saamaan myös kolmannet markkinat. Yksityiset markkinat, joissa saa hoitoa heti, mutta sinne pääseminen edellyttää paksua lompakkoa.

On arvioitu, että vähintään 25–30 prosenttia perusterveydenhuollon asiakkaista siirtyy yksityiselle puolelle. Kun näin käy, julkinen puoli joutuu irtisanomaan suuren joukon hoitohenkilökuntaa. Tästä ei ole juurikaan puhuttu.

Yksityiset eviät tule heitä kaikkia palkkaamaan, ei ainakaan entisillä työehdoilla. Tämä on nähty jo vanhusten hoidon puolella.

Mikäli sote-uudistus tulee ehdotetun kaltaisena (kolmen miljardin säästöt menojen kasvun hillitsemisestä), seuraa asiakasmaksujen korotuksia ja palvelujen keskittämistä. Vanhusten huono kohtelu lisääntyy.

Jo nyt on nähty pienten, hyvin toimivien vanhuspalveluyritysten alasajoa. Se johtaa palvelujen keskittymiseen, jolloin vanhukset joutuvat kauaksi kotiseudultaan. Kotihoidossa tulee olemaan entistä enemmän ja entistä huonokuntoisempia vanhuksia, mutta kotihoidon resursseja tuskin lisätään. Tämä on vanhusten ala-arvoista kohtelua.

Meillä on tällä hetkellä kansallisesti ja kansainvälisestikin laadukas 24/7-keskussairaala. Mikäli nyt ehdotettu valinnanvapaus toteutuu, on tulevan maakunnan turvattava keskussairaalalle riittävät resurssit, jotta erikoissairaanhoidon asiakasseteleitä ei tarvitsisi juurikaan jakaa.

Näin saisimme pitää maakunnassa keskussairaalan pitkälle tulevaisuuteen.

Klaus Lundholm

Kitee