Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Mielipide

Mielipide: Jättäkää Rantapuisto rauhaan

  • Lukijan kirjoitus
Arkistokuva Arkistokuva

Palasin viime vuonna asumaan Joensuuhun, opiskelukaupunkiini, josta lähdin 1980-luvun lopulla. Joensuu on viehättävä, virkeä, luonnonläheinen, elävä kaupunki, johon on helppo ihastua. Täällä asuvat ovat mukavasti sekoitus itäsuomalaisia ja muita, myös kansainvälisiä ihmisiä.

Kaupunki on aivan eri tavalla avara ja suvaitseva kuin 1980-luvulla. Vanhoja taloja on suojeltu muun muassa Taitokorttelissa ja kaupunki kasvaa itärannallakin – uusia siltojakin on tullut!

Tyrmistykseni olikin suuri, kun luin Olli Saastamoisen mielipidekirjoituksen ”Kun elefantti Kyösti Rantapuiston ryösti” Karjalan Heilistä 25.4.: Rantapuistoon, vanhan Postitalon taakse on PKO yhdessä yksityisen toimijan kanssa rakennuttamassa korkeita kerrostaloja, jotka tulisivat katkaisemaan Rantapuiston ja näkymään kauas Pielisjoen profiilissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei voi olla totta, tämän täytyy olla erehdys, eihän kukaan järjissään oleva ala pilata Joensuun hienointa, ainoata autenttisena 1800-luvulta säilynyttä osaa eli Rantapuistoa!

Olen tänä keväänä osallistunut Kansalaisopiston järjestämälle matkaopaskurssille, jossa olen oppinut valtavasti Joensuun historiasta. Rantapuisto on historiallisesti ja maisemallisesti arvokkainta, mitä vanhasta Joensuun kaupungista on jäljellä. Se on osa Gyldénin asemakaavaa 1800-luvun puolivälistä. Sen näkymistä joensuulaiset ja matkailijat nauttivat, siellä kaupunkilaiset ulkoilevat ja lepuuttavat silmiään joen pyörteissä ja vastarannalla.

Miksi Osuusliike ja yksityinen toimija haluavat rakentaa korkeita taloja tällaisille paikoille, miten kaupunki voi sallia tällaisen pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavan ympäristön pilaamisen? Ymmärrän toki kaupunkirakenteen tiivistämisen tarpeen, mutta Pielisjoen ranta on ollut 170 vuoden ajan Joensuun perinnemaisema ja sielu – siinäpä syytä jättää Rantapuisto rauhaan.

Merja Mäkelä

paluumuuttaja

Oikaisu: Rantapuiston talo ei tule viheralueelle

Jutun kuvatekstiä muokattu 12.5.2018 kello 9.45: Suunniteltuja kerrostaloja ei ole tarkoitus rakentaa viheralueelle. Toinen on tulossa Piimälinnan parkkipaikalle ja toinen Postitalon kylkeen.