Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Mielipide

Mielipide: Rantapuiston puolesta taisteltiin

  • Lukijan kirjoitus
Aihekuva Aihekuva

Paluumuuttaja Merja Mäkelän kirjoitti  ”Jättäkää Rantapuisto rauhaan” (Mielipide, 11.5.). Kirjoituksessa ihmetellään, miten historiallisesti ja maisemallisesti arvokas Rantapuisto, joka on osa Gyldenin asemakaavaa 1800-luvun puolivälistä, voidaan pilata rakentamalla korkea kerrostalo kanavan ja nykyisten rakennusten väliin.

Kerron, miten se on mahdollista.

Olin vielä viimeisiä vuosiani Joensuun kaupunginvaltuustossa, kun sinne tuotiin käsiteltäväksi tämän vuosikymmenen alussa asemakaavamuutos, joka mahdollistaisi yllä mainitun rakentamisen. Äänestin asiassa esitystä vastaan, mutta asia meni reilusti läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jätin asiaan eriävän mielipiteeni. Yhdessä ex-apulaiskaupunginjohtaja  Seppo Surakan, eläkkeellä olevan kaupunginarkkitehti Mauno Tuomiston ja lääninpoliisineuvos Mikko Variksen kanssa teimme asiasta valituksen hallinto-oikeuteen, jossa valitus ei mennyt lävitse. Sitten valitimme korkeimpaan hallinto-oikeuteen, josta tuli samanlainen päätös.

Kaavamuutos on siis lainvoimainen, ja Rantapuisto voidaan tuhota uudisrakentamisella.

Ainoa mahdollisuus sen säilymiseksi enää on, että rakennusoikeuden haltija omaehtoisesti päättää säilyttää Rantapuiston nykyisessä muodossa ja luopuu rakentamisesta. Toivon sydämeni pohjasta, että ”maisema voittaa markan”.

Pertti Puhakka

lääkintöneuvos

entinen lääninlääkäri