Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Mielipide

Mielipide: Pikavippien manipuloivat mainosrallit

  • Lukijan kirjoitus

Mikä tulee ensimmäisenä mieleen, kun mainitsee sanan pikavippi? Minulle tulee mieleen montakin asiaa, eikä yksikään niistä ole positiivisia. Mieliimme yritetään kuitenkin luoda positiivisia mielikuvia mainostuksen avulla. Ei voi välttyä kuulemasta tai näkemästä pikavippiyritysten mainoksia, niitä tulee joka tuutista.

Mainoksien tulva ei muuta pikavippien pahaa kaikua. Uskon, että jaan suurimman osan suomalaisten mielipiteistä. Ilman tilastoja ja vain olettamuksella voikin sanoa, että pikavipit ja helpot lainat on osoitettu ihmisille, jotka etsivät ainoaa oljenkortta selvitäkseen rahaongelmista – ei raha-asiansa mallikkaasti hoitaneille, pientä hankintaa suunnitteleville.

Ihmisiä manipuloidaan mainoksilla räikeästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi räikeimmistä vaikuttamisen keinoista firmoilla on julkimoiden palkkaaminen ja se, että tunnetut radio- ja tv-kasvot suostuvat mainostamaan näitä yrityksiä omilla äänillään ja kasvoillaan. Ensimmäinen mielikuva on kuin he olisivat allekirjoittaneet sielunsa kadotukseen rahatukon takia.

Voisiko joku ylempi taho lopettaa tämän järjettömyyden, erityisesti kun tiedämme, että se vaikuttaa tulevaisuuden toivoihin ja kansanterveyteen?

Lähihistorian kokenut tai tunteva ei irvailisi tilannetta pohdittuaan, koska se on niin vakava kansantaloudellisesti. Suomen valtioelintenkin tulisi puuttua moraalittomaan mainostuskulttuuriin.

Tupakan haitat tiedettiin vuosikymmeniä ennen kuin mainostus lopetettiin. Annetaanko saman tapahtua pikavippien kohdalla?

Huoltosuhde kasvaa vielä reilun vuosikymmenen ennen kuin sen odotetaan taittuvan hienoisesti. Kuitenkin nuoria on työkyvyttöminä, syrjäytyneinä ja velkaantuneina enemmän kuin koskaan.

Heissä olisi valtava potentiaali, jos pystyisimme valjastamaan nuoria oikealle polulle, työuralle ja kiinni elämään.

Silti sallimme pikavippiyritysten manipuloida kokemattomia kokeilemaan siipiään helpolla rahalla. Pitäisikö ennemmin mainostaa reittejä, joista saa apua ongelmiin:  velkaneuvonta, päihde- ja riippuvuusklinikat ja erilaiset sosiaalipalvelut.

Mainosmanipulointi osuu suoraan tiettyjen ryhmien akilleen kantapäähän, esimerkiksi erilaisista riippuvuuksista kärsivien ihmisten kohtaloihin. Apua ei kuitenkaan mainoskatkolla näy. Riippuvuuden ruokintaan ei tarvitse kuin täyttää muutaman sarakkeen lomake, ja nautinto jatkuu.

Kaikkea on kuitenkaan turha kärjistää nuoriin tai sairaudesta kärsiviin: vähätuloiset, yksinhuoltajat, köyhät ja eläkeläiset ottavat myös pikavippejä selvitäkseen päivittäisestä elämästä ja välttääkseen leipäjonot edes kuukaudeksi.

Sokeakin osaisi neuvoa tietä eksyneelle, jos tavoitteena olisi löytää pikavippifirma tässä murheiden laaksossa.

Nuorissa pitäisi olla tulevaisuuden siemen, mutta millä se siemen pääsee itämään, jos se ei saa kastelua tai edes hitusen auringon sädettä versotakseen? Annammeko sen vain keinotekoisesti ruokkia itseään myrkyillä ja lopulta tukahduttaa itsensä kuihduksiin?

Anton Partonen

Ylämylly