Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Mielipide

Mielipide: Ökyrikkaat väistelevät veroja, tavan kansa voi vain maksaa - verottaja kyseli jopa 17 euron palkkioiden perään

  • Lukijan kirjoitus

Valtioiden on arvioitu menettävän vuosittain satoja miljardeja verokeplottelun takia. Suomessakin verolait ovat niin löysät, että meillä ökyrikkaat voivat tehokkaan verosuunnittelun avulla väistellä verojaan. Tavallinen kansalainen ei voi juurikaan harrastaa verojen kiertoa, vaikka haluja olisikin. Ei ole pääomia piiloteltavaksi veroparatiiseihin!

Kansainvälisistä huippuyliopistoista valmistuneet omaisuudenhoitajat etsivät lainsäädännöstä pienen sian mentäviä reikiä tosi rikkaille. Veroparatiiseihin rahansa piilottajat ovat oma lukunsa.

Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa koskenut pohjoismainen tutkimus osoitti, että superrikkaat jättävät 30 prosenttia veroistaan maksamatta. Tutkimus osoitti myös, että 0,01 prosenttia väestöstä omistaa noin puolet pohjoismaisesta varallisuudesta.

Omaisuuden piilottelu ulkomaille oli huipussaan Norjassa. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta eiköhän meilläkin liene samansuuntainen tilanne. Meillä suurien lisäeläkkeiden saajat ovat vielä lain puitteissa puliveivanneet niistäkin perittävät verot tavanomaista pienemmiksi.

Suomessakin suurituloiset sanovat, etteivät saa suurten verojensa vastapainoksi mitään hyvitystä yhteiskunnalta. He unohtavat, että yritystuet ja erilaiset verohelpotukset kohdistuvat yrityksiin, joiden osaomistajia he usein ovat.

Tavallisen palkansaajan merkittävä verojen kierto on melkein mahdotonta. Siinä verottajan valvonta pelaa ja verokarhulla riittää voimavaroja.

Allekirjoittaneellakin on omakohtaista kokemusta menneiltä ajoilta myös tehokkaasta verovalvonnasta. Karjalainen maksoi aikanaan lukijoiden lähettämistä runoista pienen palkkion. Erään vuoden verotukseen tuli yhdestä runosta 17 euroa palkkiota, ja laitoin sen veroilmoituksessa kohtaan ”Muut tulot”. Runon nimi oli ”Oodi keväälle”.

Verottaja lähetti kyselyn, miksi muista lehdistä saatuja palkkioita ei ole merkitty. Kyselyssä sanottiin, että tehän kirjoitatte moniin muihinkin lehtiin ja näytteenä oli runoni ”Nettirakkautta” Kokkolassa ilmestyvästä Keski-Pohjanmaa lehdestä.

Huumorin puolellehan tämä kysely meni, ja kyllä verottaja uskoi, ettei minun riimityksistä lehdet maksa. Kirjoittamisen ilo on se palkkio.

Jorma Kinnunen

Joensuu